Každý zde zcela jistě něco najde. Dr. Samuel Johnson kdysi o Londýně prohlásil: „Když je člověk unavený Londýnem, je unaven životem, neboť v Londýně je vše, co může život nabídnout.“ Pulsující velkoměsto uspokojí i ty nejnáročnější.

Gurmánské předsudky

Ačkoli má typická britská kuchyně přímo strašidelnou pověst, Londýn má nepřeberný výběr restaurací - od anglických po mnoho etnických a mezinárodních kuchyní, od tradičních po moderní, od útulných po velké, nabídka vyhoví všem typům mlsných jazýčků i různým finančním možnostem. Zaměříme-li se na střed města kolem Covent Garden, za návštěvu stojí jedna z nejstarších hospůdek Lamb & Flag nebo Salisbury Pub.

  • V restauraci Simpson’s si můžete spravit mínění o tradiční anglické kuchyni.

Pokud chcete něco extra, oblíbený podnik Sarasto je vybaven podle různých divadelních námětů. Ve čtvrti Whitehall zkuste hospůdku Duke of Clarence, která je oblíbená zaměstnanci z různých vládních kanceláří. Na gurmánských toulkách nevynechte také Čínskou čtvrť a Soho s mnoha etnickými restauracemi.

Nákupní horečka: do Londýna nejen za módou

Jedete-li na nákup oblečení, všechny typy vkusu uspokojí nabídka největšího evropského nákupního střediska Westfield v západním Londýně. Vynechat byste neměli ani známou nákupní třídu Oxford Street s mnoha obchodními domy známých značek, Regent Street s obrovským hračkářským obchodem Hamleys, který je nejstarší na světě (letos slaví 250 let od vzniku), a také návrhářské butiky v Bond Street nebo v Harrods.

  • Lokality jako Oxford Street nebo luxusní obchodní dům Harrods jsou notoricky známé, ale co zkusit něco netradičního?

V Covent Garden najdete specializované obchůdky nebo různá tržiště. Sobotní trhy Portobello Road jsou místem se specifickou atmosférou, kde seženete řadu netradičních suvenýrů, dárků a dalších překvapení, které pod vánočním stromkem zazáří.

Zábava 24 hodin denně

Londýn je město, které nikdy nespí. Ať už preferujete divoké večírky, komorní kluby nebo pompézní muzikálová představení, nebudete zklamaní. Oblíbené jsou kluby a diskotéky v okolí Leicester Square a Piccadilly, pro milovníky umění je pak povinností navštívit Královskou operu v budově Covent Garden, muzikálový West End či mnoho dalších divadel a koncertních síní. Za shlédnutí jistě stojí řada stále se měnících výstav v londýnských galeriích.

Tip KAFE.cz

Aktuálně probíhá velmi úspěšná výstava postimpresionistického malíře Gauguina, která představuje na 150 pláten, akvarelů, soch a dalších děl zapůjčených z celého světa. Vstupenka stojí 13,5 libry a výstava končí v polovině ledna. Nezapomeňte si rezervovat lístek předem!

Londýn je velice rozmanité město plné úchvatných historických památek. Mezi ty nejznámější patří Westminsterské opatství, katedrála sv. Pavla, zámek Tower of London, ale také moderní architektonické skvosty v City of London po Docklands. Byla by také škoda vynechat zábavná a interaktivní muzea, např. British Museum, Natural History Museum nebo Greenwich. Nudit se prostě zaručeně nebudete.

KAFE.cz zjistilo

Aktuálně nabízí Eurovíkendy v Londýně zahrnující kompletní balíčky služeb např. CK Neckermann.

Londýn: Co v průvodci nenajdete?

Britské hlavní město proslulo i jako dějiště mnoha filmů, mimo jiné okouzlující romantické komedie s vánoční tematikou Láska nebeská. Zajeďte do Londýna nasát vánoční atmosféru stejně jako hrdinové tohoto příjemného filmu a třeba objevíte něco nečekaného! Londýn bude také za dva roky hostit další Olympijské hry. Proto se ve východní části města, kde bude stát od roku 2011 Olympijský park, buduje Olympijský stadion pro 80 tisíc diváků a plavecké Aquatic Centrum, výstřední stavba podle návrhu architektky Zahy Hadidové. Oboje bude jistě stát za další výlet do této úchvatné metropole.

Článek vznikl ve spolupráci s Jiřinou Gardnier, průvodkyní Neckermann Cestovní kanceláře, která v Londýně žije a provádí již více než tři desítky let.