Kolega Honza cestuje se svým synem Honzíkem a pravidelně vám přináší zajímavé tipy na levné výlety po naší krásné zemi.

Letos už jsme navštívili pivovar v Dalešicích, který se nachází na jižní Moravě a kde se natáčel film Postřižiny o pivovaru nymburském ve Středočeském kraji. Stejně jako Postřižiny, i snímek Slavnosti sněženek vychází z próz Bohumila Hrabala. Pokud se vám plete název se Sněženkami a machry, tady jde o kance se šípkovou nebo se zelím, ne o mladé na horách.

Tentokrát vyrážím s oběma syny, tedy i tříletým Štěpánem, což se mi v závěru putování vymstí, neb ho budu muset nosit na hlavě. Z Poděbrad, ale vlastně i z Prahy, je asi nejjednodušší sjet vlakem do Nymburka. Odtud vyráží každou chvíli autobus na Sadskou a do Hradištka, každé dvě hodiny pak i do Kerska.

  • Vystupte buď na zastávce Kersko – hlavní silnice, nebo Kersko – osady. Jsou spojeny dlouhou silnicí (s tříletým dítětem za ruku, ne na hlavě, ji projdete asi za čtyřicet minut, s tříletým dítětem za krkem pak za necelou půlhodinku – vím to zcela přesně, neb na jednom konci nám autobus o tři minuty ujel, takže jsme pak pádili na druhý konec a jen tak tak stíhali), lemovanou většinou „pamětihodností“.

Ono jich zase tak moc není, co si budeme povídat. Na dvou místech se zuřivě kácí, asi zde vzniknou nové haciendy (o vilách nebo snad chatách se už rozhodně nedá mluvit, nyní zde stojí paláce v lese), dá se zajít k domu, kde bydlel Hrabal, a asi by jej už nepoznal, a když budete všímaví, najdete i místa z filmu – např. kde autobus porazil postavu v podání pana Hanzlíka.

  • Zhruba v polovině cesty se nachází Svatojosefský nebo jen Josefský pramen. Zastihnete zde dobře oblečené lidi, kteří sem přijeli drahými auty, jak do PET láhví minerální pramen zdarma stáčejí div ne v hektolitrech.

U pramene se sice nachází restaurace, ale není to ta Hájenka z filmu. Ta se nachází blíže zastávce Kersko – hlavní silnice, kousek od lesního ateliéru Kuba, kde se často konají různé kulturní akce a výstavy. Žel, ne však v den naší návštěvy.

Samotná Hájenka se oproti filmu poněkud rozrostla o levé křídlo, navíc i interiér není takový jako ve filmu, protože pro něj se interiér točil v pražských ateliérech.

Kde se najíst

Za 130, respektive 120 korun si skutečně můžete dát kančí se šípkovou omáčkou nebo se zelím. Jen musíte přijet po 11. hodině, kdy se otevírá, a ne jako my v devět ráno...

Taťko, s šípkovou nebo se zelím?

V bočních stezkách se ještě nachází menhir, křížek, který zbyl z bývalého kostela, a to je asi tak vše. Vlastně ne – nejdůležitější je v Kersku les a relativně čistý vzduch. Relativně, protože automobilový provoz je zde docela rušný, a to včetně traktorů, poštovních vozů či sanitek. Ale stejně je to fajn procházka. I když při honění autobusu se jeden zapotí.

  • Při cestě autobusem zpět do Nymburka budete projíždět kolem nymburského pivovaru, produkujícího Postřižinské pivo, a tak můžete porovnat originál s filmovou kopií – jako jsme to udělali my.

Pivovar Nymburk

Pivovar Dalešice

A kde jste byli na výletě vy?