Najednou tu máte klid k procházce mezi vinicemi obtíženými zralými hrozny, k posezení na kameni v antickém amfiteátru či k vychutnání obyčejného dobrého jídla (které nikdy nedostanete v turistických centrech!).

Cílem vašich výletů pěších, cyklistických, na vozech tažených koňmi i na koních samotných můžou být rovněž trochu netypické „octové“ sklepy.

Degustujte ocet

Najdete je v oblastech Modena a Reggio Emilia. Po staletí v nich zraje legendární balzamikový ocet.

Až do 19. století se věřilo, že při včasném podání dokáže umírajícího člověka vrátit z jeho cesty na věčnost! Však také jde o tekutinu dražší než běžný koňak.

Král všech octů se dělá jednoduše. Mošt z bílých hroznů Trebbiano se svaří na třetinu objemu a postupně ukládá do soudků ze dřeva *ořechu, aktátu, třešně, buku, moruše, jasanu a jalovce.

Hustá tekutina v nich musí odpočívat alespoň 12 let, někdy je to ale třeba i 100 let. Za tu dobu ze dřeva natáhne temnou hnědou barvu a báječné chutě i vůně.

Zajděte si do některého dobrého balzamikového sklepa na degustaci!

Třeba pak začnete tuhle vzácnost také používat po italsku - to jest ne na zeleninový salát, ale vždy po pár kapkách na jahody, panna cottu, smetanovou zmrzlinu, karamelový krém, vejce, parmazán či ryby. Balsamiko se dá i pít jako vzácný likér.

Trocha zeměpisu

  • Název: Reggio Emilia - bohatá severoitalská provincie se stejnojmenným hlavním městem
  • Rozloha: 2 293 km2
  • Počet obyvatel: zhruba 530 000
  • Zajímavost: svobodná města provincie v roce 1797 založila Republiku cispadanskou, jejíž zeleno-bílo-červenou vlajku nyní užívá Republika italská