S novinkou, tetováním očních bulv, přišli před rokem v Americe. Barva se vstříkne pod oční spojivku nebo se tetuje rovnou rohovka. Asi není potřeba dodávat, že je to velmi nebezpečné. Kdo se k nezvyklému tetování odhodlá, musí počítat s možným zánětem, anebo dokonce s oslepnutím!

Jak probíhá tetování

Aby se oční bulva zbarvila, vstříkne nejdříve tatér injekcí do oka barvu. Pro lepší a déle trvající výsledek je třeba více injekcí (zhruba čtyřicet). Barva se buď shlukne kolem duhovky, anebo se soustředí k okrajům bulvy. Aby se předešlo infekci, je barevný roztok smíchán s antibiotiky.

Po tetování

Tělo se samozřejmě brání, takže vám může být nevolno. Může ale rovněž dojít ke krvácení, infekci, k vytváření jizev či k alergickým reakcím. Hrozí také úplná ztráta zraku, pokud infekce pronikne dovnitř oka!

Jak dlouho vydrží barva

Pokud se tetují spojivky, efekt časem pomalu slábne. Barvu odpraví mízní cévy. Tetování rohovky je ovšem nastálo.

Kafe.cz zjistilo:

  • Jako první na světě podstoupil před rokem tetování oční bulvy Kanaďan Pauly Unstoppable. Aby barva dobře chytla, museli mu lékaři napíchnout oko celkem čtyřicetkrát.
  • Oko si můžete nechat zkrášlit nejen tetováním, ale i vložením implantátu. Vaše oči tak mohou zdobit například srdíčka, nebo hvězdičky. Zákrok poprvé provedli před sedmi lety v Holandsku.
  • Proti zákroku se koncem letošního února vzbouřili odborníci v americkém státě Oklahoma, kteří jej považují za nechutný a nebezpečný. Senátor Cliff Branan se tetování očních bulv nyní pokouší v Oklahomě zcela zakázat.

Chcete vidět, jak probíhá tetování oka? Podívejte se na video!