Hoax (čtěte houks) je falešná poplašná zpráva nebo žert. Takové zprávy nebo pokusy o řetězové dopisy mají své historické kořeny dávno před expanzí internetu. Možná si vzpomínáte na dopisy štěstí nebo psaní slibující zbohatnutí, které bylo nutné odeslat minimálně pěti přátelům, aby se nepřetrhl řetěz, a tak podobně. Ve virtuálním světě internetu a mobilů to všechno funguje stejně, mění se jen médium přenosu zpráv.

Nejdříve se zamyslete

Hoax podobně jako spam zaplňuje naše e-mailové schránky, ale útočí na nás i na chatech jako je ICQ, Skype či prostřednictvím sms zpráv. Od spamu se liší hlavně tím, že ho rozesílají nevinní uživatelé, kteří si myslí, že jde o důležitou zprávu, nebo že posláním e-mailu každému, koho mají ve svých kontaktech, mohou někomu pomoci nebo dokonce vydělat nějaké peníze. Je mnoho důvodů, které mohly vést původního autora k napsání poplašné zprávy. Většinou jde ale jen o zábavu z jeho strany. V mnohých zprávách jsou naprosté nesmysly, což ovšem nebrání tomu, aby se e-mail díky lidské hlouposti nešířil dál.

Rozpoznáte hoax?

Abyste dokázali spolehlivě určit, jestli je, nebo není daná zpráva hoax, je potřeba si všímat její formy a obsahu. Hoax má několik charakteristických rysů:

  1. Naléhavost a upozornění na nebezpečí – naléhavě popisuje riziko neexistujícího ohrožení, v případě viru bývá uvedený i způsob jeho šíření.
  2. Ničivé účinky virů – zde záleží hlavně na autorově fantazii. Ničivé účinky mohou být celkem obyčejné, například zformátování disku nebo i méně důvěryhodné – roztočení hard disku opačným směrem, výbuch počítače a podobně.
  3. Zdánlivá důvěryhodnost – ve většině případů se autor hoaxu snaží přesvědčit, že varování přišlo z důvěryhodných zdrojů. Například „IBM varuje“ nebo „Microsoft upozorňuje“.
  4. Dalším znakem je prosba o okamžité rozeslání tohoto varování všem známým a přátelům – hodně nezkušených uživatelů reaguje na zprávu bez přemýšlení. Právě proto se tyto nesmysly šíří jako lavina.

Pravdivá zpráva

Může se stát, že k vám dorazí i reálná zpráva. Tu ovšem rozesílejte jen tehdy, budete-li si jistí, že je pravdivá. Například, když osobně znáte odesílatele a víte, že rozumí tomu, co píše, píše vždy pravdu a zpráva pochází přímo od něj, tudíž není přeposlaná.

Nejčastější typy hoaxů

Varování před neexistujícími viry a různými útoky na počítač.
Falešné prosby o pomoc – může se stát, že kdysi pravdivá prosba o pomoc se začne masově šířit až v době, když už není aktuální. Často se tak rozesílá i několik let. Příkladem jsou prosby o darování krve nebo poukázání malé částky na neexistující účet.
Fámy o mobilech – vymyšlené, zkreslené či neúplné informace ve smyslu „nevolejte na toto číslo, jinak vám přijde několikatisícový účet za telefon“.
Petice a výzvy – dobře si rozmyslete, pod co se podepisujete. Může jít o naprostý výmysl a váš podpis bude kolovat kdo ví kde.
Popis nereálného nebezpečí – týká se běžného života a jde o různé pohromy či neštěstí v rodinném kruhu.
Pyramidové hry a návody na rychlé zbohatnutí.
Řetězové dopisy štěstí vybízející k zamyšlení nad životem – šíří se z pověrčivosti nebo neznalosti.
Podvodné e-maily – například z Nigérie, které lákají na velkou sumu peněz nebo pomoc při převodu majetku či financí; informace o výhře v loterii nebo phishing, což jsou falešné zprávy z banky, vyzývající k vyplnění citlivých údajů jako je číslo účtu, heslo, PIN a další

Ochrana před falešnými zprávami

V praxi se dá použít pravidlo, že pokud zpráva obsahuje výzvu k hromadnému rozesílání na další adresy, je to s největší pravděpodobností hoax. Co v takovém případě dělat? Ověřte si pravdivost uváděných informací například i na některém ze serverů zabývajících se databázemi hoaxů (najdete je v boxu dole). Buďte rozvážní, nereagujte a neposílejte dál každý podezřelý e-mail, který jste dostali; obzvlášť pokud k vám dorazí i vícekrát za den a vždy od jiného odesílatele. A za třetí: Dělejte osvětu. Jeden ze způsobů je kontaktovat odesílatele a vysvětlit mu, co vlastně poslal, proč je to špatné. Své tvrzení podpořte odkazem na databázi hoaxů.

Databáze hoaxů

Pokud vám přišla podobná pochybná zpráva a chcete mít jistotu, že jde o hoax, podívejte se do některé z internetových databází.

www.hoax.cz (česky)
www.snopes.com (anglicky)
www.f-secure.com/virus-info/hoax (anglicky)
http://urbanlegends.about.com (anglicky)

Více si o tomto tématu můžete přečíst v novém čísla časopisuVlasta