Ve zchátralém domku kdesi v Americe bydlel chudý občan Fred. Jednoho dne za ním přišel zprostředkovatel hypotečních úvěrů a nabídl mu peníze na nové bydlení. Fred nemusel vložit ani jeden dolar a zprostředkovatel se nevyptával na to, kolik občan Fred vydělává a jestli vůbec pracuje. Zní to jako pohádka, ale je to skutečnost. Velké světové finanční instituce se dostaly do vážných problémů právě „díky“ poskytování velmi rizikových hypoték… Protože Fred neměl peníze na splátky a banka najednou neměla zpátky peníze od spousty takových Fredů. A bylo to v háji.

Co pro nás znamená krize? Máme utíkat do bank, vybírat peníze a ukládat je do slamníku? Určitě ne. Zdejší banky obchodují především doma. Berou vklady z Česka a poskytují úvěry v rámci Česka. Americké hypoteční rulety se neúčastnily, mají tedy dostatek kapitálu a rychle zpeněžitelných cenných papírů. Jejich zahraniční „matky“ investovaly především ve střední a východní Evropě, a proto nejsou přímo vystavené ztrátám v USA.

Dopady krize

Krize nás ale, jak už se trochu přesvědčujeme, úplně nemine. Česko je malá a otevřená ekonomika a naše produkce je závislá na objemu nákupu ostatních zemí. Nepříjemnosti lze očekávat v několika oblastech:

  • Než se akciové trhy zmátoří, hodnota našich úspor bude nižší, což samozřejmě může mít mírně negativní dopad i na naši spotřebu.
  • Nepřímé efekty krize se dají očekávat i za několik čtvrtletí v podobě nižšího zájmu o naše výrobky.
  • Menší produkce znamená i menší zájem o pracovní sílu. (V lednu stoupla nezaměstnanost na 6,8 procenta a o práci se nyní uchází necelých 400 tisíc lidí, nejvíc od dubna 2007. Míra nezaměstnanosti ovšem zdaleka nedosahuje hodnot z let 2004 až 2005.)

Bojíme se utrácet

Podle výzkumu společnosti STEM/MARK začínají Češi pod vlivem finanční krize více spořit. Ke spoření se kloní 4 z 10 Čechů, utrácet je ochotno méně než 30 procent dotazovaných. Celých 20 procent začalo šetřit pro případ nouze, 11 procent přehodnotilo koupi dražšího zboží, 6 procent se obává ztráty zaměstnání a proto si nechce půjčovat, 5 procent začalo šetřit a 3 procenta si vybralo své úspory a má je doma pod matrací. Výhled na rok 2009 dokazuje, že lidé budou vyhledávat bezpečné formy spoření s výhodným zhodnocením a s možností okamžitě nakládat se svými finančními prostředky. Potrvá zájem o stavební spoření, životní pojištění a penzijní připojištění.

Chcete si půjčit?

  • Než vám kterákoli společnost půjčí, ujistí se, že jste schopni půjčku řádně hradit. Důležité je nepůjčit si více, než budete moci splácet.
  • Když už půjčku máte, je vaší hlavní povinností platit splátky tak, jak jsou uvedeny ve vaší smlouvě o půjčce. Některé finanční instituce vám naúčtují různé poplatky za porušení úvěrových podmínek, např. za překročení limitu na úvěrové kartě nebo za přečerpání účtu, za opožděnou platbu, i když půjde jen o pár dní, a tak dále. Abyste se vyhnuli zbytečným poplatkům a pokutám, měli byste znát podmínky, které pro vaši půjčku platí. Proto si smlouvu před podpisem pozorně prostudujte a ptejte se.
  • Může se ovšem stát, že se vaše situace změní a vy nejste schopni platit splátky včas. Platí, že čím dříve na své potíže se splácením upozorníte, tím snadnější bude řešení. Pokud však necháte své dluhy narůstat nebo přestanete platit splátky úplně, bude vaše situace jenom horší. „Jestliže se někdy dostanete do situace, kdy budete mít problém půjčku splácet nebo vynecháte splátku, nepanikařte. Spojte se se svým obchodním zástupcem, který s vámi probere vaši momentální situaci a navrhne řešení, které pro vás bude nejvýhodnější. Společnost objektivně posoudí, proč nemůžete splácet, například kvůli nemoci nebo ztrátě zaměstnání, a může vám na přechodnou dobu, než se uzdravíte nebo najdete novou práci, snížit nebo odložit splátky,“ vysvětluje Ondřej Holoubek, mluvčí společnosti Provident Financial.

13 tipů, jak zacházet s výdaji

Nejlepší způsob, jak vést finance v domácnosti, je mít neustále přehled o tom, na co vynakládáte každý týden své peníze. Když si stanovíte svůj rozpočet nebo seznam výdajů, budete mít výdaje snáze pod kontrolou a udržíte je na takové úrovni, aby nepřevýšily vaše příjmy.

1. Udělejte si seznam všech svých současných příjmů i těch, které budete mít v příštích několika měsících.
2. Napište si všechny výdaje, které budete mít v nejbližších dvou týdnech. Získáte tak přehled o tom, kolik běžně utratíte za čtrnáct dní.
3. Sepište si, kolik peněz dlužíte, kolik dělají dohromady vaše měsíční splátky a kdy máte kterou splátku zaplatit.
4. Stanovte si, které výdaje jsou naprosto nutné (nájem, jídlo apod.)
5. Napište si seznam nepravidelných výdajů (věcí, které platíte třeba jen jednou za rok, např. pojištění auta) a každý týden nebo čtrnáct dní si odložte stranou část peněz na pokrytí všech takových výdajů.
6. Když máte všechny výdaje zaplacené, uložte si stranou peníze, které vám zbyly, i kdyby jich bylo opravdu jen velmi málo.
7. Jestliže máte dluhy rozdělené mezi několik různých úvěrových karet a půjček, zjistěte si, jestli nemůžete ušetřit na úrocích tím, že vyrovnáte aspoň některé dluhy konsolidačním úvěrem za výhodnějších úrokových podmínek.
8. Začněte méně utrácet (jezte spíše doma než v restauracích, podělte se o auto - nejezděte každý sám svým autem, nakupujte zboží ve slevě, snižte výdaje za mobilní telefon). Ušetřené peníze použijte na něco konkrétního, třeba na pokrytí mimořádných výdajů, nebo je uložte na spořící účet.
9. Zvažte možnost prodat věci, které nepotřebujete nebo nepoužíváte (získáte tak nějaké peníze navíc).
10. Ujistěte se, že dostáváte podporu, na kterou máte nárok, např. sociální dávky.
11. Kontaktujte poskytovatele elektřiny, plynu a podobných služeb a informujte se o různých platebních programech a nástrojích, které vám mohou usnadnit platby za tyto služby.
12. Pokuste se dohodnout se svými věřiteli (kterým dlužíte) na takovém způsobu splátek, který vám bude vyhovovat.
13. Pokud máte pravidelný příjem, vyhněte se poplatkům za opožděné platby a přečerpání účtu tím, že si nastavíte pravidelné platby tak, aby odcházely krátce poté, co dostanete výplatu.

Více si o tomto tématu můžete přečíst v novém čísla časopisuVlasta