Roztroušená skleróza je nemoc genderově nespravedlivá: postihuje více ženy, odborníci mluví o poměru 2:1, někdy dokonce 3:1. A také je mimořádně krutá, nejčastěji se totiž objevuje mezi 20. a 40. rokem života, tedy v období, kdy ženy zakládají rodinu a potřebují být nablízku svým dětem. Příčina je v ženských hormonech, které mají vliv na imunitní systém.

Nebezpečí je v hormonech

Lékaři (ale i samotné ženy) si všimli, že před menstruací se pacientky zpravidla cítí hůř. Stejně tak je známo, že nemoc může poprvé zaútočit po porodu nebo na začátku menopauzy, v obdobích, kdy hladiny hormonů výrazně kolísají. Pro zdravé ženy ale platí, že bát se porodu jako vyvolávače nemoci je zbytečné. Má-li totiž někdo k nemoci předpoklady, může ji spustit jakýkoli jiný stres nebo choroba, například vážnější viróza. A naopak letos v březnu přišli australští vědci s výsledky studie, podle níž ženy, které porodily, mají mnohem nižší pravděpodobnost, že se u nich toto autoimunitní onemocnění rozvine.

Těhotenství ano, příroda to tak zařídila

Radomíra Keršnerová z Brna do těhotenství šla, už když u ní nemoc propukla. „Bylo to ještě v období, kdy se nemocným ženám s RS těhotenství příliš nedoporučovalo, ale já děti chtěla. A musím říct, že na těhotenství vzpomínám ráda, příznaky ustoupily a cítila jsem se dobře,“ říká pacientka. Příroda to zkrátka zařídila tak, že v období, kdy je žena těhotná, je její tělo chráněno před různými nemocemi. Roztroušená skleróza je autoimunitní onemocnění, to znamená, že buňky zodpovídající za imunitu z nějakého důvodu napadají vlastní organismus. V období těhotenství se ale jejich činnost utlumí, protože každé dítě je v matčině těle vlastně cizorodý prvek, který je třeba tolerovat. Choroba nechoroba.

Rozhodnout se rok dopředu

Ženy s roztroušenou sklerózou musejí počítat s tím, že jejich těhotenství bude přísně plánované, ideálně rok předem, minimálně však půl roku. Některé léky by se totiž měly vysadit už šest měsíců před otěhotněním, nicméně ne každá otěhotní ihned. A být třeba rok bez léků? To je pro nemocné příliš nebezpečné. „Od amerického úřadu pro potraviny a léky (FDA) má glatiramer acetát známku B, což znamená, že je bezpečný, pokud ho ženy vysadí hned po otěhotnění. Ani interferon beta není v prvním trimestru škodlivý,“ vysvětluje profesorka Eva Havrdová z pražské Všeobecné fakultní nemocnice, neuroložka a naše přední odbornice na roztroušenou sklerózu.

V prvním trimestru se nesmí ataka (neboli záchvat nemoci, který přichází po období klidu) řešit pomocí kortikoidů, jak se jinak běžně dělá, to by mohlo narušit vývoj plodu. Jestliže matku v prvním trimestru postihne komplikovaná ataka (takzvaná hemiparéza, kdy ochrne polovina těla), je to bohužel důvod k umělému ukončení těhotenství. Gynekolog i porodník by měli vědět, že žena má RS, doporučuje se, aby porodník i neurolog, kteří se o ženu starají, byli z jednoho zdravotnického zařízení – lépe spolu budou komunikovat. Rodička může využít epidurál, porodní bolesti i samotný porod probíhají jako u zdravých žen, tedy v případě, pokud postižená nemá už nějaké potíže s ochrnutím.

Kojit? Rozhodně ano, ale jen tři měsíce

Další komplikace mohou nastat ohledně kojení. Žena by se totiž měla co nejdříve vrátit k lékům, které jí upravují imunitu – a to nemůže, pokud kojí, protože silné látky by se dostaly do mléka. „Kojení by mělo probíhat nejvýše dva až tři měsíce. Pokud je onemocnění velmi aktivní, pak by žena neměla kojit vůbec,“ zmiňuje profesorka Havrdová. Matka v dobré kondici je pro dítě důležitější než mateřské mléko, kojenecká mléka jsou navíc podle docentky již dostatečně kvalitní. To už dneska ví i Radomíra Keršnerová, která před devíti lety tento limit přešvihla – a skončila v nemocnici. „Chtěla jsem tehdy kojit co nejdéle a dát dětem to nejlepší, ale v synových čtrnácti měsících jsem nakonec musela na kapačky do nemocnice,“ vzpomíná Radomíra.

Po porodu přítelkyni na telefon

Problém je v tom, že po pohádkovém těhotenství může přijít zhoršení. Proto ještě dnes některé mladé ženy volí raději potrat nebo sterilizaci; bojí se, že po porodu skončí na vozíku a nezvládnou se o dítě postarat. „Já jim ale říkám: milujte se a množte se,“ říká s trochou nadsázky psychoterapeutka Renáta Schubertová, která pracuje přímo v poradně zaměřené na postižené RS při neurologické klinice 1. Lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Podle ní je důležité vědět už před otěhotněním, že když kvůli atace žena na čas ‚vypadne‘, bude ji mít kdo zaskočit. Ani ne tak partner, který musí zpravidla pracovat a zabezpečovat rodinu po finanční stránce, jako spíš babička, sestra nebo třeba hodná sousedka.

Dítě spí? Tak vy taky

„Každá žena je po porodu unavená a v šestinedělí trochu mimo. Ale když se přetáhnou ženy s ‚ereskou’, je to ještě větší průšvih,“ říká Renáta Schubertová. Tato nemoc je totiž částečně psychosomatická, takže každý stres nebo vypětí může vést k atace. V každé volné chvíli je proto třeba odpočívat a nehrát si na mistryni světa. „Nebyla jsem prostě jako ostatní maminky, že bych v době, kdy dítě spalo, měla ambice uklidit byt. Spala jsem taky,“ popisuje Radomíra Keršnerová.

Mini rozhovor s fyzioterapeutkou Lucií Keclíkovou, zaměřující se na ženy s RS

Nakolik je fyzioterapie pro ženy s RS důležitá?

Cvičit by měly chodit všechny ženy s ‚ereskou‘. Ty, které plánují těhotenství, bez debaty. Každopádně před plánovaným těhotenstvím by se měly minimálně poradit s fyzioterapeutem, který jim řekne, zda bude lepší cvičit pilates nebo jógu, nebo na ně raději dohlédne po celé těhotenství. To v případě, že se vyskytnou nějaké potíže. Říkávám, že každá, tedy i zdravá žena, by své tělo měla na těhotenství připravit, přece jen je to velká zátěž.

Co bývá největší problém?

Důraz klademe na cviky na posílení pánevního dna, to má u žen s roztroušenou sklerózou tendenci ochabovat, což může být po porodu velmi závažné. Ale určitě bych zdůraznila ještě jeden efekt cvičení.

Že se dostanou z domu?

Přesně tak. Obecně platí, že pacientky s RS častěji trpí depresemi, proto je pro ně velmi nebezpečné sedět mezi čtyřmi stěnami. To se pak rychleji horší fyzická i psychická kondice.