Turci, Francouzi, a jeden Američan - kdo je otcem tatarky?

Richard Hellmann začal jako první průmyslově vyrábět majonézu. To bylo na počátku 20. století v New Yorku. Už v roce 1920 na trh uvedl i svou další novinku - Tatarskou omáčku Hellmann´s. Tatarku ale lidé znali už mnohem dříve. Byli to Francouzi, kdo se zasloužil o vznik této lahodné omáčky. Její název je překladem sousloví „la sauce tatare“, je tedy odvozen od Tatarů. Paradoxem je, že tito Turci žijící v Rusku, nemají s omáčku pranic společného. Francouzi ji poprvé vyrobili k tatarskému bifteku, ale ani ten nepatří do tradiční tatarské kuchyně.

Může velkovýroba nahradit tradiční tatarku?

Když ještě naše babičky připravovaly domácí tatarku, nebylo to vskutku nic zdravého. Nejprve šlehaly z vajec a oleje majonézu, která dosahovala kalorických výšin. Do takové majonézy přidaly kyselou okurku, cibuli, sůl a pepř, někdy i česnek a hořčici, popřípadě petržel, pažitku nebo i vejce. Takovou tatarku považují mnozí ještě dnes za delikatesu. Dávno ale už neplatí, že co je dobré, to musí být i tučné, kalorické a nezdravé.

Dnešní průmyslová výroba dovoluje připravovat stejně vynikající pokrmy, s nižším obsahem tuku a navíc s mnohem delší dobou trvanlivosti.

Tajemství majonéz a tatarských omáček Hellmann´s tkví především ve zpracování vajec:

1. Jejich tepelné ošetření ničí přítomné mikroorganismy. Takový postup tradiční výroba tatarské omáčky vůbec neumožňuje.
2. Množství použitých vajec při domácí přípravě je nesrovnatelně vyšší než to, které používá průmyslová výroba.
3. Ačkoliv se majonéza i základ tatarky vyrábí z vajec a oleje, při průmyslové výrobě tatarky se množství použitého oleje snižuje a vejce se používají celá, nikoliv jen žloutky.

Tatarská omáčka z průmyslové výroby je méně kalorická než tatarka, kterou si vyrobíte doma z majonézy. Při výrobě snižuje množství tuku přidaná zelenina, čehož doma nikdy nedocílíte, protože zeleninu přidáte do již hotové majonézy.

Jak rostla rodina tatarských omáček Hellmann´s

Od dob Richarda Hellmanna, kdy lidé znali jen jeden druh klasické tatarské omáčky, se nabídka značky Hellmann´s významně rozrostla.

  1. Tatarská omáčka Hellmann´s je tím nejtradičnějším, co vám mezi tatarkami může Hellmann´s nabídnout. Její dlouhá historie dovoluje stále vylepšovat složení ingrediencí, a proto dnes obsahuje skutečné kousky zeleniny - cibulky, pažitky a okurek. Velkou výhodou Tatarské omáčky Hellmann´s je obsah rostlinných olejů a Omega-3 mastných kyselin - jsou prospěšné našemu tělu, to si je ale nedokáže samo vyrobit. Oblibu klasické Tatarské omáčky Hellmann´s dokazuje i čtveřice různých balení. Pokud máte opravdu velkou rodinu nebo čekáte návštěvu, pak oceníte skleněnou láhev o objemu 750 ml. Pokud se ale bojíte, že takové množství nespotřebujete, tak volte menší sklenici o objemu 400 ml. Pro ty, kteří si chtějí na tatarce pochutnat jen občas a nechtějí plýtvat, je tu nejmenší sklenice, ve které koupíte 250 ml tatarky. A pokud vsázíte na praktičnost a hygienu, pak sáhněte po atraktivním plastovém balení o objemu 415 ml.
  2. Tatarská omáčka Hellmann´s Light přišla na český trh před jedenácti lety. Ponechává si všechny výhody původní tatarky Hellmann´s - obsahuje zdraví prospěšné rostlinné tuky i Omega-3 mastné kyseliny. Její předností je ale snížené množství tuku. Oproti klasické tatarce obsahuje o 15% méně tuku, při tom si zachování vynikající chuť. Koupíte ji ve standardním skleněném balení o objemu 250 ml.
  3. Tatarská omáčka Hellmann´s Yofresh je nejmladší z trojice původních tatarek Hellmann´s. Její jedinečnost spočívá v přídavku pravého jogurtu. Neobsahuje žádný jogurtový prášek, ale skutečný jogurt. Proto je tak chutná a při tom svěží a z celé trojice nejméně kalorická. Navíc si zachovává složky prospěšné lidskému tělu. Koupíte ji ve standardním balení o objemu 250 ml.

Rodina, která se stále rozrůstá

Tatarské omáčky nezůstávají jen u tradiční chuti. Značka Hellmann´s si uvědomuje, jak se dnešní kuchařské umění snaží být originální a především variabilní. Proto přišly v letošním roce na český trh další tři druhy výrobků - Hellmann´s ochucené tatarské omáčky:

1. S příchutí česneku - česnek je oblíbeným ochucovadlem všech pokrmů, zkuste ochucenou tatarku třeba k vařené zelenině nebo ke grilovanému masu. Můžete ochutit třeba i sendviče, nebo jednohubky.
2. S houbami - houby mají nezaměnitelné aroma, a proto se tatarka s houbami může stát tajemstvím originálních vůní Vašich pokrmů. Zkuste s tatarkou ochutit třeba opečené brambory.
3. S křenem a rajčaty - hovězí maso s tatarkou je snad klasikou, tak zkuste ochucenou tatarku s křenem a tradiční chuť oblíbeného pokrmu se tak stane neobyčejně originální.

Inovace produktů Hellmann´s ale nespočívá jen v rozrůstající se nabídce chuťových variant. Značka pamatuje i na praktické balení. Proto nyní přichází s novými plastovými obaly. Ty jsou lehčí a především mnohem hygieničtější. Ochucené tatarské omáčky koupíte výhradně v plastovém obalu s červeným hygienickým uzávěrem. Absolutní novinkou jsou plastové obaly tradičních tatarek a majonéz. Vymačkávací láhev nejen že skvěle padne do ruky, ale může stát i uzávěrem dolů, takže obsah nemusíte složitě vyklepávat, je vždy u otvoru. Navíc už nikdy nebudete muset použít k nabrání tatarky lžíci. Ta byla dříve hlavním zdrojem mikroorganismů, které tatarku znehodnotily.

Chcete použít tatarku originálně?

Kde jsou ty doby, kdy jste lžičku tatarské omáčky přidala vedle hotového masa, sýra nebo hranolek. Dnes můžete být mnohem originálnější. Zkuste třeba připravit oblíbenou plněnou tortilu. Kromě kuřecího masa budete především potřebovat ledový salát, čerstvé papriky, vejce a samozřejmě Tatarskou omáčku Hellmann´s. Jak na to, zjistíte na webových stránkách www.hellmanns.cz ve složce Recepty. Tam naleznete spoustu dalších receptů, například na gratinovaný sýr s křenovo-brusinkovou omáčkou. Určitě však zkuste velmi originální křupavé zeleninové rolky, které vytvoříte z rýžových plátů a k dokonalosti chuti je budete namáčet v ochucených tatarských omáčkách.