Potřebujete byt trochu osvěžit a zároveň mít něco originálního? Pak zkombinujte vymalování místnosti s tapetami! Teprve díky tapetě získá každá místnost zvláštní nádech. Dokončí námět, který započal vymalováním. Vytapetovat nutně nemusíte celý pokoj. Zaměřte se na jednu zeď nebo jen na její část, experimentujte!

Co bude potřeba

Nejdříve si dobře rozmyslete, jakou plochu budete tapetovat a jaký motiv byste si na zdi představovala. Nezapomeňte také zvážit, v jaké barevné škále by se tapeta měla pohybovat, abyste ji dobře sladila se zbytkem místnosti. Po té se vydejte do specializovaného obchodu, kde kromě tapety nezapomeňte ani na další pomůcky: lepidlo na tapety, jemný kartáč na jejich uhlazení a ostré nůžky. Hodí se i malířský štětec na nanášení lepidla. Doma si vytvořte dostatečně velký prostor u zdi, kterou budete tapetovat, abyste tapetu, na kterou budete nanášet lepidlo, mohla rozložit – a můžete začít.

Jak správně tapetovat?

1. Naneste lepidlo

A jak na to? Ustřihněte si tapetu přesně na míru vaší stěny, rozložte ji a naneste vrstvu lepidla, ideálně malířským štětcem. Vrstva lepidla by měla být střední, nešetřete ani to s ní nepřehánějte.

2. Přitiskněte tapetu

S partnerovou pomocí pomalu přitiskněte tapetu na zeď. Pracujte pomalu a precizně, posouvání tapety bývá pracné.

3. Vyhleďte tapetu kartáčem

Až se ujistíte, že je tapeta na svém místě, vyhlaďte ji do stran čistým jemným kartáčem. Nelekejte se, pokud i po vyhlazení zůstanou bubliny. Ty větší můžete propíchnout špendlíkem a vymáčknout z nich vzduch. Ty menší zmizí do druhého dne a tapeta zůstane hladká a napnutá.

Inspirujte se!

Nevíte, jakou tapetu zvolit? Inspirujte se! Třeba v časopisech o bydlení nebo na internetu. Možná najdete něco, co vás skutečně nadchne! Poradit může i kamarádka designérka. Pokud ale máte alespoň trochu barevné cítění, klidně se nechejte vést instinktem a uvidíte, že výsledek vás okouzlí.