„Od Nového roku 2011 budu mít dost špatný pocit,“ říká Jarmila Málková (52) z Přerova. „Po rozvodu bydlím v nájmu v bytovém domě, který patří bývalému tchánovi. Vždycky se ke mně choval slušně, o to nic. Jenže to ještě platilo regulované nájemné. Teď ale jako pan domácí bude mít zákonné právo zvednout mi nájem klidně i na dvojnásobek. Co když ho to zláká?“

Jaká je cena obvyklá?

Starosti paní Málkové jsou zatím spíš jen teoretické. Deregulace se ale v příštím roce velmi prakticky dotkne více než 400 000 bytů v České republice (celkem tu máme 4,6 milionu bytů). V drtivé většině z nich jistě bude natvrdo uplatněna.

Nepochybně dojde k řadě případů, kdy lidé nebudou mít na nové nájmy a budou muset své byty opustit. U nás přitom nejsou žádné sociální byty jako třeba v Německu.

Chudí lidé tam platí nižší ceny a obec nebo stát majiteli bytu doplatí zbytek do ceny tržní. Existují tu dotace pro obce a nově i pro soukromé investory, kteří chtějí stavět nájemní byty pro „nízkopříjmové obyvatele“. Takových bytů ale stejně není dostatek.

Co tedy můžou našinci v problémech udělat? „Existuje příspěvek na nájemné pro ty, jejichž náklady na bydlení překračují třicet procent jejich příjmů,“ dozvěděli jsme se na Ministerstvu práce a sociálních věcí. To je ovšem skutečně až ta poslední možnost…

Jak jednat s majitelem

  • Když vám pronajímatel bytu pošle návrh nové smlouvy, neházejte ho do koše. Legislativa předpokládá, že s ním budete komunikovat – i když třeba návrh zcela odmítnete. Nejrozumnější je najít oboustranně přijatelný kompromis.
  • Že jste se na novém nájmu nedomluvili ještě neznamená, že můžete přestat platit úplně a čekat na rozhodnutí soudu. Plaťte dosavadní nájemné dál. Kdybyste tak nečinili, mohli byste být prohlášeni za neplatiče, cožje zákonný důvod pro okamžitou výpověď.
  • V případě, že soud pravomocně určí vyšší nájemné než dosud, začněte ho hned platit. Pronajímatel ale nemá právo na proplacení rozdílu mezi nájemným stanoveným soudem a předešlým nájemným, které bylo placeno po dobu trvání sporu.
  • Majitel bytu nemá ani v případě sporu právo vypnout vám přívod tepla, vody a elektřiny. Pokud by to udělal či tím vyhrožoval, měla by věc řešit policie jako trestný čin vydírání.
  • Při soudním sporu můžete předložit posudek od soudního znalce, který si sami objednáte (a zaplatíte). To v případě, že se vám nezdá výpočet ceny provedený vaší protistranou.