Diskutujte: Máte po ruce tabletky proti bolesti? Lidstvo prý bez „růžováků“ a podobných pilulek už vůbec nedokáže žít. Užíváte je často?

Pokračujeme v seriálu o předmětech, které podle statistik ženy nejčastěji nosí v kabelce a muži nad tím nevěřícně kroutí hlavou.

Léky proti bolesti

Bolest hlavy, křeče při menstruaci, ba i kocovina – to všechno jsou pro vás pádné důvody, proč mít u sebe záchrannou pilulku. Řeč je o analgetikách neboli lécích tlumících bolest. Znali je už augustiniáni ve středověku, kteří s pomocí různých látek a směsí (rostlina bolehlav plamatý nebo směs opia a tuku) například amputovali končetiny. Ještěže vědci časem objevili méně nebezpečné léky, jejichž vedlejším účinkem není smrt (jako v případě bolehlavu).

Tip KAFE.cz

Málokterá z nás ještě neměla tu čest s „růžovým přítelem”, jak se přezdívá Ibalginu nebo Brufenu, ale pozor: při dlouhodobé konzumaci mohou způsobit žaludeční vředy i mrtvici. Za lék bez negativních vedlejších účinků se obecně považuje Acylpirin, Aspirin, Anopyrin nebo Paralen. Nejdřív ale vždy s lékařem hledejte příčinu bolesti!

Zrcátko

Začalo to vodní hladinou, ve které lidé pozorovali svůj obraz. Vyprávět by o tom mohl řecký bůh Narcis, který se podle báje zamiloval do svého „dvojníka” a za trest se utopil. První zrcadlo z rukou člověka tvořila leštěná deska z kamene, později z kovu. Kromě předmětu denní potřeby plnilo i čistě funkční záležitosti. Třeba Archimédés prý odrazem slunečních paprsků zrcadlem a následným požárem zničil nepřátelské lodě. Nyní naše kabelky obývá sklíčko s tenkou vrstvou hliníku na zadní části, kterým můžeme, kromě kontroly vzhledu, také házet prasátka.

Tip KAFE.cz

Ať už považujete zrcadlo za tajemný předmět (jak tomu je v mytologii a magii), určitě vás dokáže rozčílit, když je špinavé nebo po stranách černá. Čistěte ho pouze vodou a vyleštěte suchým hadrem. Za černé fleky může oxidace stříbrné vrstvy s chemickými přípravky, která když vznikne, už s ní nic nenaděláte.

Diář

Kalendář v mobilu už má kdekdo, ale ženy pořád nedají dopustit na klasický diář či deník. Následky spojené s jeho ztrátou bývají nevyčíslitelné, zvlášť když obsahuje důležité osobní zážitky. Snahu o jejich zaznamenání měli už první městské civilizace na Blízkém východě a v Mezopotámii. Znakovým systémem zachycovali své pocity obyčejní lidé, obchodníci s ním tvořili účetní záznamy. Mít přehled o pracovních, rodinných (a často také intimních) aktivitách pomáhá krotit chaos v životě i v hlavě.

Tip KAFE.cz

Diář o vás hodně napoví - vybírejte pečlivě a s ohledem na velikost oblíbené kabelky. Stává se pro vás papírový deník přežitkem? Synchronizujte si kalendář (úkoly, kontakty) na počítači a v telefonu. Můžete ho pak například sdílet s manželem, což ušetří spoustu času při domlouvání společného programu.

Brýle

Oční vady trápily člověka už od pradávna. Nejvíce se začaly řešit s příchodem písma a knih. Zvětšovací skla se přikládala na text, poté doputovala na obličej. Otázka však zněla: jak je tam udržet? Tkaničkou kolem hlavy nebo za uši se závažíčky, skřipcem na nos, ke klobouku… Proběhlo plno pokusů, než přišly pevné „nožičky” a okuláre se začaly masivně rozšiřovat. Objev bifokálních brýlí má na svědomí sir Benjamin Franklin. Sjednotit brýle na dálku i na blízko ho napadlo, když měl dilema, zda v kočáře studovat knihy, či pozorovat okolní dívky.

Tip KAFE.cz

Také jste jednou z těch, která si ve školních letech kvůli brýlím připadala jakou outsider? Časy se mění! Dnes si umělohmotné brýle s čirými skly pořizují módní nadšenci jako oživení šatníku. Co se týče těch slunečních, frčí retro styl (kočičí tvar) a stálicí jsou kovové pilotní brýle.

Druhý díl si můžete přečíst ZDE a na další se těšte zase za týden.