Aby se mohlo plně rozvinout aroma, melou se kávová zrna teprve krátce před přípravou. V každém případě by měl mít mlýnek kotoučové nebo kuželovité mlecí ústrojí s nastavitelným stupněm mletí.

Diskutujte: Jaké přístroje související s kávou doma používáte?

Elektrické mlýnky starších ročníků často mají rychle rotující nože. Tyto nože vyvíjejí teplo, které způsobuje, že kávové aroma rychle vyprchává, a navíc melou nestejnoměrně. Mohou kávová zrna i přepálit a znehodnotit.

Podle druhu přípravy kávy se doporučují tyto hodnoty stupně mletí:

  1. • Ruční presovač (caffetiére) hrubá
  2. • ruční filtr a domácí kávovar: středně jemná
  3. • espreso nebo mokka: jemná
  4. • příprava turecké kávy: velmi jemná

Tři běžné způsoby spaření kávy

Ruční filtr
Chuť plnou jemných odstínů nejlépe rozvine káva filtrovaná ručně přes klasický porcelánový filtr. Tuto metodu používají i profesionální kávoví degustátoři. Konvici předehřejte, do filtru nasypte rozemletou kávu, zvlhčete ji malým množstvím horké vody a nechte krátce nabobtnat. Pak postupně naplňte filtr od středu vodou. Až voda úplně proteče, naplňte filtr dostatečným množstvím vřelé vody podruhé, bude-li třeba. Nikdy nesmývejte rozemletou kávu krouživým pohybem z okrajů filtru.

Ruční presovač (caffetiére)
Ruční presovač, známý také jako French press nebo caffetiére, byl vynalezen ve Francii přibližně v 19. století a je oblíbeným pomocníkem pro přípravu chutné kávy dodnes, a to nejen doma, ale dokonce i jako součást snídaňového rituálu v dobrých restauracích, například právě ve Francii. Do předehřáté nádoby dejte přiměřenou porci nahrubo mleté kávy a dolijte požadovaným množstvím vody, kterou jste nechali zahřát těsně k bodu varu, na 94 - 96 °C. Nechte louhovat asi tři minuty a poté kávovou sedlinu pomocí pístu se sítkem pomalu protlačujte na dno nádoby. Spařenou kávu přelijte do své oblíbené konvičky nebo rovnou do šálků, abyste zabránili uvolňování zbývajících hořkých látek a tříslovin z kávové sedliny pod pístem ručního presovače, a tím zhoršení chuti. Kvalitní ruční presovač pro rychlou přípravu kávy s intenzivním aromatem nabízí Tchibo. Je z dvoustěnné ušlechtilé oceli 18/10 a exkluzivně pro Tchibo jej navrhl Terence Conran, ikona světového průmyslového designu.

Espreso
Tajemstvím dobrého espresa je vedle volby vhodné kávy správná příprava. Držák s filtrem naplňte čerstvě umletou kávou a lehce slisujte. Poté nasaďte do přístroje na espreso a spusťte vodní čerpadlo. Čerpadlo protlačuje horkou vodu o teplotě 92 až 95 °C tlakem 8 až 10 bar přes jemně mletou kávu. Příprava porce 25 až 30 ml espresa by měla trvat 20 až 25 sekund. Čím kratší je doba přípravy, tím jemněji umleta musí káva být.

Tip Kafe.cz:

Spařenou kávu nenechávejte stát déle než 30 minut, jinak může dojít ke zhoršení chuti. Kávu lze udržet horkou v pevně uzavíratelné termosce. Skleněné konvice nestavějte na topnou ploténku.

Vyhlášení

Výherkyněmi 4. etapy soutěže jsou čtenářky s těmito nicky: MILADA79, alergino, Mili.K, nenulda, Sametka1981

Ke krásné výhře - kapslovému kávovaru Tchibo Cafissimo Duo, redakce blahopřeje. Výherkyně budeme kontaktovat.

Anketní otázka:

Jak hrubě má být namletá káva pro přípravu kávy pomocí ručního presovače?

1. Velmi jemně
2. Jemně
3. Hrubě

((bean:1:86))