Diskutujte: Jak doma skladujete kávu?

Mlýnek by měl mít kotoučové nebo kuželovité mlecí zařízení, u kterého se dá nastavit stupeň mletí. Pozor na elektrické mlýnky starších ročníků, které mají rychle rotující nože. Tyto nože vyvíjejí teplo, které způsobuje, že kávové aroma rychle vyprchává. Zrna se přepalují a hořknou, a tím se znehodnocují.

Čím jemněji je káva umleta, tím rychleji se uvolňují její složky. Každý stupeň mletí navíc přináší jiný výsledek. Proto se musí například turecká káva Mokka mlít jemněji než všechny ostatní druhy kávy. Oborníci připouštějí zrnitost 0,1 mm. Pro espreso platí druhý stupeň jemnosti 0,2 mm. Překapávaná káva již potřebuje 0,3 mm, aby byl výsledek co nejlepší. Správně se hovoří o intenzitě mletí 1 až 3. Ještě hruběji namletá káva o zrnitosti cca 2 až 3 mm je nutná k tomu, aby se z ručního presovače (neboli caffetiére) získalo to nejlepší aroma.

  • Specializované obchody, jako třeba obchody Tchibo, nabízejí kávu mletou na přesný stupeň, vhodný pro následnou přípravu.

Jak kávu uskladnit, aby vydržela čerstvá?

Aroma mleté pražené kávy rychle vyprchává. Nejvíce mu nesvědčí kyslík, vlhkost a cizí pachy. Káva si mnohem spolehlivěji udrží své aroma, pokud zrna zůstanou celá – aroma je v nich chráněno jako v trezoru. Kávu nejlépe uchováte ve vzduchotěsně uzavřených porcelánových, skleněných nebo kovových dózách při 2 až 4 °C, tedy v chladničce, kde vydrží celá kávová zrna čerstvá asi 4 týdny a mletá káva asi 2 týdny. Pokud si potrpíte na skvělý design, pořiďte si dózu z ušlechtilé nerezové oceli, kterou exkluzivně pro Tchibo navrhl slavný světový designér, Sir Terence Conran. K dostání je pouze v obchodech Tchibo a na e-schopu www.tchibo.cz

Víte, že:

  • Kávové kapsle jsou hermeticky uzavřeným trezorem pro uchování chuti i aromatu čertvě pražené kávy? Fungují jako správně odměřená a dokonale upěchovaná porce na jeden šálek kávy.
  • Když máte doma málo místa, ale chcete si připravit rychle a snadno lahodnou kávu, je pro vás dobrou volbou přístroj Tchibo Cafissimo DUO. Tento nejmenší kapslový kávovar na světě připraví otočením jediného spínače lahodné espreso nebo smetanové caffe crema během pár vteřin. Je k dostání v několika barvách za 1 899 Kč v obchodech Tchibo a v e-shopu www.tchibo.cz.

Anketní otázka:

Kolik druhů kávových kapslí má právě v nabídce Tchibo?

a) 5

b) 3

c) 9

((bean:1:71))