Diskutujte: Jakou další kosmetiku skrývá vaše kabelka? A používáte kabelku také jako tašku na nákup?

Mohlo by vás zajímat: Tajemství vaší kabelky (2. díl) nebo Tajemství vaší kabelky (3. díl)

Lesk na rty

„Bez řasenky a lesku na rty bych si připadala jako nahá,” tvrdí spousta žen, včetně těch, které si s líčidly moc nerozumí. Nejen že vám lesk opticky zvětší ústa, ale prozáří celý obličej a dodá mladistvý vzhled.

Premiéra této geniální tubičky se konala v roce 1930, kdy ji kosmetická firma Max Factor dodávala pro filmový make-up. O dva roky později lesk na rty s názvem X-Rated uvedla na trh. Do té doby ženy podporovaly sexy vzhled rtů pouze krémovými rtěnkami. Dnes je dotek blýskavou tyčinkou takový náš malý rituál a dráždivé gesto pro muže…

Tip KAFE.cz: Dopřejte si kvalitu! Nekupujte levné lesky na rty nebo líčidla bez etikety. Hodně takových spadá do kategorie „nebezpečný výrobek”. Kromě rizika zdravotních problémů vám zacpe pusu nadměrnou lepivostí a vydrží jen pár olíznutí. Vsaďte na osvědčenou značku a pečující složky (přírodní oleje a vosky, vitamíny), které vyživí citlivou sliznici rtů.

Taška na nákup

Určitě vám neuniklo, že velké obchodní řetězce skončily s rozdáváním igelitek k nákupu zdarma. V italských obchodech si je ani nekoupíte, v Irsku jsou zpoplatněny zákonem.

Od 30. let dvacátého století se z ropy vyrábí igelit (neboli měkčené PVC), který je trnem v oku ochráncům životního prostředí, protože při hoření uvolňuje nebezpečné zplodiny. „STOP igelitkám!”, „Nechceme, aby igelitky ovládly svět!” – řady odpůrců šustících tašek se sdružují na sociálních sítích. Jedna věc je jistá: nosit igelitovou tašku není moc šik a už vůbec ne eko.

Tip KAFE.cz: Jestli chcete ušetřit přírodu i peněženku, dejte přednost látkovým nákupkám, které jsou téměř nesmrtelné, a když je sladíte s outfitem, budou vám i slušet. Pozor! Do módy se derou síťovky z časů našich babiček. Věděla jste, že ji v roce 1926 vynalezl český podnikatel Vavřín Krčil?

Hřeben

Co je dnes trendem, bývalo před několika tisíci let jedinou možností. Hřebeny se tehdy nejčastěji vyráběly ze dřeva. Známé jsou také česací nástroje z rohů zvířat a později z kovu. Často vypadaly jako malé umělecké dílo – byly zdobeny ornamenty, válečnými či mýtickými motivy; vykládané korálky, mušlemi nebo perletí.

Dámy v 17. století si hřebínky zapíchávaly do složitě vykonstruovaných účesů. Pro hřebeny se využívala také slonovina a želvovina, což však vedlo k masivnímu vybíjení těchto zvířecích tvorů. S objevem celuloidu se naštěstí přešlo k levnější a rychlejší výrobě.

Tip KAFE.cz: Nyní slaví comeback hřebeny a kartáče z přírodních materiálů, jako je dřevo nebo kančí štětiny. Co je důležité při výběru? Hřebeny by měly mít zaoblené hroty (jinak dráždí pokožku) a mezi zuby mají být hladké, aby neničily kštici. Dalším plusem je antistatická nebo iontová úprava proti elektrizování vlasů.

Parfém

Samotné slovo znamená „skrze kouř” (per fumum) a prvním takovým produktem bylo vlastně kadidlo. Sílu vůní znali už naši předci z dob 4 000 let př. n. l., kdy je získávali z různých rostlin.

Za největší pokrok mohou Arabové v raném středověku, kteří destilovali vonné květy (např. růže) ve velkém. O další boom se postarala Kateřina Medicejská a její parfémované rukavičky a také první kolínská voda. Později dostaly šanci chemické látky, díky kterým byly vůně trvanlivější. Krejčí začali malé flakónky nejdříve rozdávat jako pozornost k nákupu šatů a poté i prodávat.

Tip KAFE.cz: Možná budete souhlasit, že „krásně voníš” je jednou z nejlepších lichotek od muže. Dává tak najevo, že vnímá vaši blízkost, osobitost a přitažlivost. Každá máme svoji jedinečnou vůni, která si (s podporou parfému) musí s protějškem „sednout” – teprve pak je nezapomenutelná. Vybírejte pečlivě!