Diskutujte: Jaké zásady ctíte jako tchyně? A co byste si přála, aby (ne)dělala vaše vlastní tchyně?

Pokud máte pocit, že je to dobrý nápad, tady je několik návrhů na to, co by mohl papírek obsahovat.

1. Nebudu vyprávět „roztomilé“ historky z dětství

Vzpomínáte si, jak se ošívala boubelka Bridget Jonesová, když její maminka na rodinné sešlosti dala k lepšímu příběh o tom, jak to bylo, když její holčička běhala nahá po zahrádce?
Jestli ne, tak si tu scénu pusťte. Protože to, co vy považujete za veselé a roztomilé, to může (aniž byste si to uvědomila) okolí vnímat jako trapné. Ať už jde o dceru nebo o syna, neuvádějte je zbytečně do rozpaků. Musíte velmi diplomaticky posoudit, kdy je na takovou vzpomínkovou vsuvku z minulosti vhodný čas a nálada. Totéž platí o prezentaci fotografií z dětství nebo předvádění zašlé sbírky mléčných zoubků.

2. Nebudu si hrát na kamarádku

Myslíte to jistě dobře, ale vezměte v úvahu, že kamarádek má vaše snacha určitě dost. Nevymáhejte svěřování, nelámejte z ní detaily ze soukromého života mladé dvojice a celkově se (alespoň zpočátku) chovejte spíše zdrženlivěji. To přece neznamená, že nemůžete být přátelská. Blízký vztah potřebuje čas, aby se mohl rozvinout. S nabídkou tykání počkejte na vhodnou příležitost a neuchylujte se ani k příliš důvěrným dotekům, které by mohly být protějšku nepříjemné. Vyčkejte, na jakou vzdálenost vás přirozeně přiblíží čas.

3. Nebudu vztahovačná

Přepustit dítě (vy přece stále i v dospělém vidíte své dítě) z vašeho pohledu „cizímu“ člověku je náročná životní situace. Přejete mu štěstí, ale zároveň pociťujete žárlivost? Je to přirozené. Budete to však muset překonat – to je jediná cesta. Nesnažte se strhnout uměle pozornost na sebe (například vyžadováním pravidelných telefonátů, nemocemi, citovým vydíráním). Své pocity klidně přiznejte a otevřeně si o nich s potomkem promluvte. Vysvětlete mu, že jste v nové situaci a třebaže se vám to nemusí vždycky dařit na sto procent, vynasnažíte se ji zvládnout co nejlépe.

4. Nebudu soupeřit

Tenhle bod si ve vlastním zájmu červeně podtrhněte. Protože soupeření s „nevěstou“ by mohlo dopadnout výrazně ve váš neprospěch. Je přece trochu legrační poměřovat například kvalitu domácích houskových knedlíků nebo kvalitu vyprání. Přestože vám to možná připadá důležité, je docela dobře možné (dokonce skoro jisté), že „mladí“ tuhle hru s vámi zkrátka vůbec nezačnou. Budete zbytečně ve stresu a nakonec možná i trochu směšná, když ne rovnou politováníhodná. Co je horší? Ještě riskantnější je v tomto směru soupeřit stran vzhledu. I kdybyste nad dívkou svého syna vyhrávala o dvacet kilo, raději pusu na zámek. Proberte to v kavárně s kamarádkami.

5. Nebudu nabízet nevyžádané rady

Je jisté, že toho o výchově dětí a vedení domácnosti víte spoustu. A také vám nikdo nebere, že vaše úmysly poradit jsou třeba křišťálově čisté. Jenže paradoxně mohou vztahy i zakalit. Čeho je moc, toho je příliš. Vyčkejte, až budete o radu požádána. Třeba nevěsta přijde, až se jí omáčka třikrát zežmolkuje. Nebo ji koupí raději hotovou v polotovarech – na to má svaté právo. Copak omáčka… Ale vy musíte přihlížet často věcem, které jsou pro vás donebevolající, že? Pokud se to týká zásadních věcí, jako například výchovy dětí, můžete říct svůj názor. Jednou a oběma partnerům dohromady (nikdy ne jednomu z nich za zády). Jakkoliv vás problém pálí, je to maximum, co se dá dělat. Přes mnoho zádrhelů se dostanete opakováním jednoduchých faktů. Doba se změnila. Vaše dítě dospělo. Je potřeba respektovat názor druhých. Co když to nejsem já, kdo má pravdu.

6. Nebudu se míchat do jejich sporů

Pozor, nejste nestranná osoba, navíc jen stěží můžete znát všechny okolnosti sporu. Tohle vždycky hrozí opravdovým rozkolem v rodině. Nebyl to váš hrnec, ve kterém se začal malér vařit, tak nehaste. Jediné, co se po vás chce, je být jako máma připravená tišit bolest, když se vaše dítě ve vztahu spálí.

7. Nebudu se vnucovat

Správně zhodnoťte, kolik máte času, který chcete „mladým“ nabídnout k dispozici. Jasně formulujte, kdy jste například ochotná hlídat vnoučata, nebo jestli je pro vás přijatelné týden dělat paničku pejskovi, kterého si pořídili na svatého Valentýna. Pokud budou stanovena pravidla, komunikace se usnadní. Dejte najevo (pokud to tak opravdu je), že jste ochotna pomáhat řešit i věci „vis major“ (hlídání instalatéra spravujícího náhle ucpaný odpad), ale zapracujte na tom, aby se nikdo nemohl urážet, když odmítnete. Máte přece svůj vlastní život.

8. Nebudu porušovat dohodnutá pravidla

V zásadních věcech výchovy vnoučat respektujte přání jejich rodičů. Nejednejte proti pravidlům, která nastolili, zejména pokud se jedná o ty nejzásadnější. V některých směrech samozřejmě lze postupovat cestou „rozmazlovací babičky“ – o kousek čokolády navíc, o chvíli později do postýlky…

Více o vztazích v rodině si přečtěte v oblíbeném týdeníku pro ženy Vlasta.