Ti se o jeho turistický rozmach vzorně starají: kromě vybudování řady kvalitních supermoderně zařízených hotelů a slavného kasina zde zavedli i zvláštní režim, v jehož rámci můžou turisté přijíždějící ze sousedního izraelského Ejlatu v Tabě dva týdny pobývat bez víza.

Taba je zajímavá na povrchu - hned za dlouhými plážemi z jemňoučkého bílého písku se zvedají mohutné hory, které jako by rudě žhnuly žárem pouště.

Jen kousek od Taby začíná unikátní chráněná oblast, ve které najdete proslulý Barevný kaňon, zajímavé jeskyně a různé další geologické útvary. Zajímavé je, že i tady, na jednom z nejteplejších míst světa, žije 25 druhů savců a dokonce 50 druhů ptáků! Také však 24 druhů hadů.

Mekka potápečů

Kromě safari v divokých horách si turisté zamilovali i výlety do městečka Nuweiba - najdou v něm autentickou beduínskou osadu, trosky mamlúcké pevnosti i romantický přístav. Na protější straně Akabského zálivu, u něhož Nuweiba leží, pak můžou spatřit břehy Saúdské Arábie.

Ta hlavní lákadla Taby ale leží pod hladinou moře. Tam najdete potápěčské terény, o nichž mnozí tvrdí, že jsou nejkrásnější na světě! V říši barevných ryb, medúz, rejnoků, barakud, tuňáků a mořských koníků potkáte také zvláštní ryby rozedrance, které v Rudém moři nikde jinde nežijí.

Jen asi sedm kilometrů od Taby leží jedna z „Mekk“ potápěčů - Faraonův ostrov. Je obklopený korálovým útesem a velmi vyhledávaný potápěči všech výkonnostních skupin: potěší se tu mistři hloubkových sestupů i „obyčejní“ šnorchlisté.

K těm bude asi také patřit většina návštěvníků další blízké atrakce - zátoky Fjord. Na malé pláži, kde se dá krásně lenošit a piknikovat, tu mezi korálovými útesy dokonce vyvěrá sladkovodní pramen!

Trocha zeměpisu

  • Stát: Egyptská arabská republika
  • Počet obyvatel: více než 81 milionů
  • Rozloha: 1 002 450 km2
  • Založení státu: Horní a Dolní Egypt se spojily před 5 160 lety
  • Měna: egyptská libra, kurz je asi 8 egyptských liber za 1 euro