Možná ještě vaše babičky říkávaly, že „rodina musí jíst maso". Dobře věděly, že maso je bohatým zdrojem kvalitních bílkovin. Platí to však i pro další potraviny živočišného původu, jako jsou vejce nebo mléko a mléčné výrobky včetně sýrů. Bílkoviny jsou pro naše zdraví zcela nezbytné – tělo je potřebuje k obnově a budování buněčných struktur od svalů až po orgány. Podílí se ale také na tvorbě hormonů a protilátek. Pro představu, 100 gramů syrové hovězí kýty obsahuje zhruba 21 gramů bílkovin. Ve 100 gramech sýra Panýr najdete dokonce 24 gramů živočišných bílkovin. Z nutričního hlediska tedy sýry, pokud nejsou příliš tučné, představují důležitou součást každodenního jídelníčku. Navíc se skvěle kombinují se zeleninou, jedinečným zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. Výhodou sýrů je, že v létě představují lehčí variantu k masům, ale zasytí dospělé i děti.

Proč vyzkoušet Panýr? Panýr je tradiční sýr z čerstvého mléka a jeho velkou výhodou oproti běžným sýrům je, že se dá zpracovat tepelně a při této úpravě se nerozpouští. Můžete ho tedy péct, smažit nebo grilovat a sýr si stále zachová svůj tvar a pevnost. Není za tím žádná chemie, ale osvědčený řemeslný postup – Panýr se vyrábí vysrážením mléčné bílkoviny a následným přecezením, kdy se čerstvý sýr ještě propláchne vodou a potom vyždímá. Čím méně vody sýr obsahuje, tím je tužší. Potom se sýr vychladí, tvaruje a krájí.

Sýr, který se přizpůsobí vašim potřebám

Další předností sýru Panýr je jeho neutrální chuť – můžete ho použít jako výborný základ pro dochucování různým kořením nebo nakládáním do marinád a vytvořit tak pokaždé jiný rejstřík chutí. Opečením v troubě nebo na grilu pak získá skvělou a nezaměnitelnou chuť, kterou vaše rodina ocení. Panýr ale v kuchyni skvěle poslouží i bez dochucení. Opečené kostičky jsou rychle připravenou lahůdkou do rozličných teplých jídel nebo letních salátů – ideální volba, když „nestíháte".

Přesvědčte se o výhodách a možnostech sýra Panýr sami! Vyzkoušejte náš recept a pokud vám zachutná, vzpomeňte si i na vaše přátele a potěšte je gurmánským tipem – recept můžete na sociálních sítích sdílet pod hastagem #letospanyrem

PANÝR PALAK

sýr Panýr 400 g
velký svazek čerstvého špenátu
cibule 1 ks
stroužky česneku 2-3 ks
čerstvý zázvor 5 cm
celá skořice 10 cm
zakysaná smetana 150 ml
olej 150 ml
zelené chilli – pasta
mletý koriandr
mletý kmín
cukr, sůl a pepř dle chuti

Sýr Panýr nakrájíme na vetší kostky a opečeme na lžíci oleje tak, aby hrany sýru byly zlaté. Čerstvý špenát omyjeme a spaříme. Posekáme a rozmixujeme do hladkého pyré. Na druhé lžíci oleje necháme zesklovatět cibuli, přidáme česnek, celou skořici, asi po 1/4 lžičky koriandru a kmínu. Směs koření necháme krátce zapražit. Přidáme opečený sýr a najemno nastrouhaný kousek zázvoru. Za stálého míchání společně zasmažíme asi 1-2 min. Nakonec přidáme špenátové pyré a vše necháme asi 5 min provařit. Dochutíme cukrem, solí a pepřem dle chuti a kdo chce, může i lžící zelené chilli pasty. Nakonec přilijeme zakysanou smetanu a necháme krátce povařit.

Přednosti sýra Panýr:

Sýr, který se neroztéká.
Z výběrového českého mléka.
Křupavá konzistence.
Po grilování originální lahodná chuť.
Ideální se zeleninou a kořením.
Rychlá příprava.