Po první schůzce čekali, že jejich vztah bude jak vystřižený z románu. Vždyť Vivian v Pretty Woman, anebo Bridget Jones ve stejnojmenném filmu se svého vytouženého prince na bílém koni přece dočkaly! Jenže život není film a všechno může být zcela jinak. Z poslední vědecké studie totiž jasně vyplynulo, že sledování romantických děl může být škodlivé a nezdravé. Ženy díky nim nerozlišují realitu od fikce a mají přehnaná a nereálná očekávání!

Divačky romantiky věří na osud

Vědci zjistili, že divačky romantických komedií více věří na osudovou, předurčenou lásku, než ty, které preferují jiné žánry. Navíc věřily, že dokonalý vztah se objeví jako blesk z čistého nebe a ne, že je třeba na něm pracovat a více tíhly k představám romantické lásky, které však s realitou nemají příliš společného.

Romantika ve filmu a realita nejdou k sobě

„Nemáme v úmyslu kazit zábavu, ani neříkáme, že by se lidé na tyto filmy neměli dívat,“ vysvětluje vše hlavní výzkumník, lékař Bjarne Holmes. „Myslíme si ale, že by bylo dobré, kdyby si vše více uvědomovali a byli více kritičtí ke sdělením, které tyto snímky obsahují. Bohužel mnoho z nás je ovlivněno tím, co vidí v médiích,“ pokračuje. To, co sledujete v romantických filmem, prostě v životě nezažijete, a pokud to nepochopíte, můžete se šeredně spálit.

Osud a láska na první pohled

Doktor Holmes se svým týmem na univerzitě v Edinburghu podrobil studii čtyřicet romantických komedií a dospěl k tomu, že ve filmech, kde se do sebe páry okamžitě zamilují, hraje vždy významnou roli osud a s ním spojený fakt, že existuje jen jeden jediný ideální předurčený partner. A právě tomu, že někde na světě žije jejich princ, kterého musí potkat, prý divačky bezmezně věří.

Film vs. realita

Další studie doktora Holmese se zúčastnila stovka dobrovolníků, z nichž polovina sledovala romantický film a druhá polovina drama. I tyto výsledky dokázaly, že diváci sentimentálních snímků věřili mnohem více než jejich kolegové na osud a ideální vztah, který bude klapat bez problémů, jako v pohádce. A výsledek celého tohoto snažení? Filmy jako je Deník Bridget Jones, Pretty Woman, anebo Nothing Hill raději moc nesledujte, a pokud se na ně díváte, neberte je vážně. Myslete si, že jde o pohádku. V životě je všechno jinak, takže byste mohla být zklamaná a přivodit si spíše deprese, stres a úzkost, když nezažijete milostný románek jako ve filmu.

KAFE.cz zjistilo: Co na to čtenářky?

Ilona (44 let): „Na romantické filmy se dívám ráda a vždycky si u nich popláču. Uvědomím si totiž, že to bohužel ve skutečnosti nikdy nezažiji a je mi to strašně líto. Zbožňuji Pretty Woman a i ve svém věku stále čekám na prince z pohádky. Jenomže on nejde. A i když vím, že v životě je to jiné než na plátně, přesto tajně doufám, že mě jednou někdo z té věže vysvobodí, stejně jako princeznu Vivian.“

Jolana (32 let): „Už je to pár let, co jsem se zapřísáhla, že se na romantické filmy dívat nebudu. Vždycky mi totiž dodaly naději, že poznám velkou lásku na první pohled. Jenomže jsem žádnou nepotkala. A protože jsem se tím začala trápit rozhodla jsem se, že je se slaďáky konec. Od té doby, co se dívám jen na horory a thrillery se cítím určitě líp.“