1. Zkouška šatů a účesu

Zhruba týdnem před vaším velkým dnem vás čeká zkouška svatebních šatů. V případě, že je potřeba, provedou se na nich drobné úpravy, aby vám padly jako ulité. Je potřeba mít s sebou boty, v nichž se budete vdávat, aby se mohla nastavit vhodná délka šatů. V salonu vám také na vyžádání půjčí závoj či korunku, které se chystáte mít na sobě, abyste mohla vyzkoušet vhodný účes. U kadeřnice, která vás bude česat, si máte možnost zvolit vhodnou variantu, abyste v den svatby nebyla nepříjemně překvapená. Pokud vás někdo bude líčit, měla byste absolvovat i zkoušku make-upu.

Kafe.cz zjistilo: Co by podle pověr měla mít nevěsta na sobě?

  • Něco nového, což je symbolem vstupu do nového života. Nejčastěji to bývají šaty (pokud je kupujete), nebo spodní prádlo či punčochy.
  • Něco starého. To z toho důvodu, aby nezapomínala na domov a rodiče. Nejčastěji to bývá šperk, kapesník apod. Posloužit vám mohou i ozdoby do vlasů či vlásenky.
  • Něco modrého. To proto, aby měla štěstí. Ale pozor, modré by neměly být šaty (údajně přinášejí modřiny). Nejčastěji to bývá podvazek, který je krásně schovaný a dostanete jej ve svatebních salonech. Podle tradic by jej měl ženich po půlnoci sundat – ovšem ne rukama, ale zuby!
  • Něco půjčeného. Zdánlivě nejjednodušší podmínka, pokud se půjčují šaty. Ale pozor, ty se nepočítají! Platí se za ně, a tak jde vlastně o pronájem. Půjčit se dají třeba ozdoby do vlasů, šperky, nebo kabelka.

2. Vyzvednutí snubních prstenů

Nejpozději týden před obřadem je třeba vyzvednout a vyzkoušet objednané snubní prsteny a dobře je uschovat. Můžete je svěřit svědkovi, abyste je ve svatební den určitě nenechala doma.

3. Výslužka

Několik dní před svatbou je pravá chvíle na to rozvézt výslužky. V tomto případě záleží na vás a na zvyku. Můžete je předat příbuzným a pozvat osobně na svatbu, nebo je naopak dovézt těm příbuzným a známým, které na hostinu nezvete. Svatební hosté je mohou také dostat až při odchodu z hostiny. Předem si nakupte malé bílé krabičky, anebo speciální se svatebními motivy, do nichž výslužky umístíte. V krabičkách by neměly chybět koláčky, můžete do nich dát i minizákusky, různé řezy apod. Zapomenout byste neměla na jmenovku a kousek myrty, které dáte vně krabičky.

4. Rozlučka se svobodou

Stalo se tradicí, že se před svatbou pořádá rozlučka se svobodou – a zvlášť pánové se na ni velmi těší. Vydatně totiž zapíjejí poslední dny své svobody s kamarády. Rozlučku pořádá zvlášť ženich i nevěsta a doporučuje se alespoň týden před svatbou, aby se oba stihli vzpamatovat a nešli rovnou do svatební síně.

Již příští týden se dozvíte, na co byste neměla zapomenout ve svůj svatební den!