Přijela sem uvést komedii Jeff, který žije s mámou a při slavnostním zakončení převzít Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Oscar v koupelně

Vary naprosto ohromila: po skončení Jeffa nečekaně besedovala s diváky a v závěru festivalu odjela do karlovarského letního kina (v jedenáct hodin večer!), kde na vlastní žádost uvedla film ještě jednou. Potvrdila tak svou pověst: zajímá ji, co si myslí obyčejní lidé.

„Všechny ceny mám v koupelně pro hosty svého newyorského bytu, děti jí říkají slavná koupelna. Ta nová bude ve společnosti Oscara, aby se necítila osamocená,“ prozradila newyorská patriotka s úsměvem.

Při slavnostním závěrečném ceremoniálu se však neubránila dojetí, když vzpomněla svou přítelkyni Noru Ephronovou (Křišťálový glóbus jí symbolicky věnovala), jejíž nedávná smrt celý filmový svět hluboce zasáhla.

Tolerantní rodič

Susan Sarandonová hraje v nové komedii Jeffovu matku a maminek má ve své kariéře desítky: většinou obětavých a milujících. Zcela odlišná role, a pro její herecký růst důležitá, byla prostitutka Hattie ve filmu Děvčátko, která žije v nevěstinci se svou nezletilou dcerou a nutí ji ke stejnému způsobu obživy…

„Tou dobrou matkou jsem ale neustále pro své tři děti,“ tvrdila s úsměvem herečka. Mateřskou roli si ostatně vyzkoušela už v dětství, kdy se narodila jako nejstarší z devíti dětí, takže péče o sourozence byla samozřejmost.

Její nejnovější filmová matka není žádná ideální pohodářka: „Moje Sharon už má svých dospělých synů plné zuby. Jeden se snaží být příkladným byznysmenem a je přitom ještě zoufalejší než hlavní hrdina Jeff, jenž si v klídku doma kouří trávu. Moje hrdinka má práci, která ji vůbec nebaví, dávno už se vzdala svých snů.

Myslím, že bratři Duplassovi, kteří snímek podle vlastního scénáře režírovali, představují novou generaci filmařů, co ženské postavy nezjednodušuje – spíš naopak,“ charakterizovala svou roli. Na otázku, zda i její dva synové, ve věku 23 a 20 let, „žijí s mámou“, odpověděla:

„Ano, někdy přicházejí s přáteli a spí u nás třeba devět cizích lidí. Ovšem mně to nijak nevadí, snad jen to ranní uklízení prázdných lahví od piva. Chápu, že za současné ekonomické situace je těžké se osamostatnit, jen by rodičům neměla být přisouzena pouze role prádelny. Ale moje děti mě naopak v lecčems vzdělávají,“ pochválila své potomky.

Navěky čarodějka

Kamkoli přicestuje, hlásají novinové titulky (včetně karlovarských), že přijela „čarodějka“. Myslí se samozřejmě sexy učitelka hry na cello z filmového Eastwicku. Kultovní muzikál Čarodějky z Eastwicku odstartoval světovou popularitu Susan Sarandonové, i když měla za sebou výborné filmy (Velký Waldo Pepper, zmíněné Děvčátko či Atlantic City, za které získala nominaci na Oscara).

„Nebyla jsem tak nadšená jako diváci,“ pronesla, „musela jsem předstírat hru na violoncello, levitaci nad bazénem a posedlost Jackem Nicholsonem.“

Něco z čarodějnické magie však v Susan nejspíš zůstalo: vypadá neskutečně dobře. Běžné zvyklosti porušila už tím, že se odhodlala ve 46 letech porodit druhého syna.

„Z botoxu mám upřímnou hrůzu, protože jsem herečka a potřebuji používat obličej. Nemůžu běhat před kamerou se stále stejným výrazem, ovšem jinak má každá žena svaté právo dělat si se svým tělem, co chce,“ upřesnila svůj vztah k zásahům odborníků. A další tajemství možná spočívá v tom, že se vedle ní často objevovali partneři o hodně mladší.

„Mladší muži jsou především vitálnější, bezprostřednější, netrpí tolik plešatostí, problémy se srdcem nebo nadváhou… Neděsí je, že máte svůj názor a chodíte třeba demonstrovat,“ nechala se slyšet hvězda.

Láska je láska

Občas tvrdí, že za její zrzavou hřívou a celoživotním rebelstvím stojí směsice genů. Po otci má irský a velšský původ, matčiny kořeny jsou na Sicílii. Rodina žila v katolickém duchu, ale kromě toho v ní vládl také humor: „Když si snažím vybavit, jestli všichni sourozenci mají smysl pro humor, myslím že skoro ano. Naštěstí i všechny mé děti jsou vtipné, jinak už bych je dávno vyhodila z domu.“

Příjmení Sarandonová si nechala po prvním manželovi, herci, kterého poznala v učebnách Catholic University ve Washingtonu. Právě on ji nasměroval k herectví. Když se rozešli, nesla to těžce, ale do jejího života vstoupil slavný francouzský režisér Louis Malle.

Jejím druhým manželem se pak stal o dost mladší Ital Franco Amurri, rovněž režisér. V roce 1985 se jim narodila dcera Eva. Po zástupu dalších ctitelů (mezi nimi třeba opět mladší Sean Penn, později její partner ve snímku Mrtvý muž přichází, za který získala Oscara) se nakonec začala objevovat po boku režiséra a herce Tima Robbinse, narozeného o 12 let dřív.

Mají spolu dva syny, Jacka Henryho a Milese Guthrieho, a dlouhých 22 let platili za naprosto stabilní pár. Konec jejich vztahu na sklonku roku 2009 nikdo příliš nechápal.

„Hned po rozchodu jsem měla obrovský pocit neschopnosti. Brala jsem to všechno jako prohru. Když to pak ale přejde, je rozchod vlastně obrovská příležitost, abyste se pohnuli dál, abyste trošku povyrostli jako osobnost,“ svěřila se tenkrát novinářům. Často zdůrazňuje, že ji na herectví zajímá právě život jako takový.

A opět má z čeho vybírat, momentálně má nabídky na pět rolí, na všechny se těší: „To je důvod, proč jsem na rozdíl od svých kolegů nezkoušela režii. Zajímá mě, co postavy prožívají, ne co dělá kompars či kam zaparkovat auto, aby to v záběru vypadalo dobře. Ráda vyprávím příběhy.“

Susan Sarandonová (65)

  • Natočila jednu z prvních filmových lesbických scén ve snímku Hlad (1983), její partnerkou byla Catherine Deneuve.
  • Patří k nejaktivnějším odpůrcům války v Iráku, bojuje za práva žen, homosexuálů, přispívá na podporu nemocných AIDS. Je příznivkyní Baracka Obamy, před dvěma lety se s celou prezidentovou rodinou nechala vyfotit; na snímku je i její pejsek Penny.
  • Výrazně se angažuje nejen v politických otázkách, ale i v hnutí za léčbu těžké ženské nemoci, endometriózy.
  • Nově se objevily spekulace o jejím vztahu s Jonathanem Bricklinem, obchodním partnerem stolnětenisového klubu, který otevřela v New Yorku. Je o 31 let mladší.