Diskutujte: Co jste v poslední době četli zajímavého? Jaká knížka vám právě leží na nočním stolku? Kdo je pro vás skvělý autor?

Mohlo by vás zajímat: 12 knih, které by měla znát každá žena (1. část) nebo Test: Jste závislá na knihách?

Pro romantické duše

Hana Marie Körnerová: Dům u tří borovic

Román z francouzského venkova na konci 19. století. Prostředí plné pověr, předsudků, klepů. Zanedbaný statek, na němž hospodaří bývalý právník s postiženým synem. Právě sem zasadila autorka příběh Alžběty, dívky, která utíká před svým osudem a hledá dočasný azyl. Z vděčnosti chce dobře a poctivě sloužit, ale svou výjimečností okolí jen dráždí.

Džuničiró Tanizaki: Klíč

O erotice se dá psát citlivě a přitom s napětím. Jeden z nejvýznamnějších japonských spisovatelů Tanizaki (byl dokonce nominován na Nobelovu cenu za literaturu) svůj román Klíč napsal deníkovou formou, která má v Japonsku více než tisíciletou tradici. Mistrně v něm zachytil psychologické pozadí intimních vztahů stárnoucího muže a jeho mladší ženy.

Alex Kava: Absolutní zlo

Když v ospalém městečku Platte dojde k brutální vraždě, policie je v koncích. Stopy jasně vedou k muži, který už byl za podobné činy stíhán, odsouzen… a popraven. Snaží se někdo napodobit styl předchozích vražd? Nebo je skutečný vrah stále

na svobodě? Šerif Nick Morelli cítí, že takto závažný případ bude vyžadovat přítomnost specialisty FBI, a povolá agentku Maggii O´Dellovou…

TIP redakce: Četla jsem to. Je to úžasně napínavé a zamilované zároveň :-) Divizna

Nora Robertsová: Vítěz bere vše

Dva poutavé příběhy v jedné knize nakladatelství Harlequin. Pravidla hry: Brooke žila dlouho nezávislým životem s vlastními pravidly. Když však

potkává baseballovou hvězdu Parkse, s nímž má natočit hloupé blondýnky, která prožila čtrnáct let po boku masového vraha.

Elizabeth Lundayová: Tajné životy slavných skladatelů

Kniha odkrývající nejhlubší tajemství slavných hudebních mistrů – počítaje Antoniem Vivaldim a konče Philipem Glassem v necenzurovaných, a někdy šokujících medailonech. Dozvíte se v nich to, co se v tlustých knihách o vážné hudbě obvykle nepíše. Hodně zbožňovaných hudebních skladatelů vedlo divoký život plný skandálů a výstředností. Čeká vás lekce hudebních dějin, na jakou hned tak nezapomenete.

Pro ctitele tajemna a magie

Ferdinand Šmikmátor: Esoterická Vídeň

Do Vídně se většinou cestuje za památkami a kulturou, ale s pomocí téhle knížky se lze vypravit i po stopách zašlých časů, osudů a událostí. Rakouská metropole ve svých starobylých ulicích skrývá mnoho tajemství, která jsou svázaná s okultismem, magií, mnohoznačnými kamenickými znaky a symboly.

Pro všímavé

Thorsten Havener: Vím, co si myslíš

Světový bestseller, který vám dokáže, že číst myšlenky není tak složité. Aniž byste byli jasnovidci nebo měli nadpřirozené schopnosti, můžete jen na základě pozorování svého protějšku (gestikulace, mimiky a řeči těla) rozkrývat jeho myšlenky. Pomocí mnoha experimentů, praktických cvičení a vlastních osobních zkušeností vám nejznámější německý telepat a geniální pozorovatel lidí Thorsten Havener nabízí jiný pohled na sebe samé a své okolí.

Pro rockera

50 let Rolling Stones

Stručný průřez kariéry fenoménu, který lze označit za největší rockovou kapelu světa. Už padesát let fascinuje skupina Rolling Stones miliony fanoušků i hudebních kritiků. Originální obrazová publikace představuje skupinu od jejích prostých londýnských začátků přes řadu excesů, nezdarů a zázračných návratů až do dnešních dnů.

Pro kuchaře a kuchtičky

Slovart: Culinaria Čína

Kniha je objevitelskou výpravou za tajemstvími čínské kuchyně. Autorky i fotografové nahlížejí kuchařům přes rameno na nočních trzích čínských metropolí i v jejich domovech, uvádějí čtenáře do světa restaurací různých cenových kategorií a nabízejí možnost napodobit známá i méně známá čínská jídla doma. Publikace se zabývá nejdůležitějšími a nejznámějšími regionálními kuchyněmi země: od jihu Číny, „tavicího kotlíku" kulinářské kultury, přes bohaté pobřežní provincie a lahůdky pekingské palácové kuchyně až k odlehlým severním provinciím. Není to pouhá kuchařka - přináší množství vysvětlujících údajů i překvapivých skutečností z kulinářské historie i přítomnosti Číny.

Pro děti od 5 let

Jiří Kahoun: Chumelení

Půvabné předvánoční a vánoční příběhy z dílny autora oblíbených Příběhů včelích medvídků o medvídcích, myšáčcích, králíčcích, ježečcích, ale i bubácích a andělíčcích jsou zasazeny do zasněžené české krajiny. Všude dýchá sváteční pohoda a za okny chaloupek mrzne, až praští. Zvířecí mláďátka se těší na Vánoce docela stejně jako ta lidská. Knížku ilustroval sám autor a v předvánočním čase potěší děti, které už dokáží samy číst, i rodiče a prarodiče, kteří z ní budou těm menším předčítat.

Pro děti od 7 let

Nejkrásnější pohádky bratří Grimmů

Výbor nejoblíbenějších pohádek slavných německých sběratelů, bohatě ilustrovaný Anastassijou Archipovou. Najdeme v něm sedmnáct klasických příběhů, z nichž mnohé milují už celé generace českých čtenářů – třeba pohádky Popelka, Kocour v botách, Sněhurka, Sedmero krkavců, Husopaska, Červená Karkulka či Šípková Růženka, ale soubor obsahuje i ty méně známé - Zlatá husa, Dvanáct lovců a další.

Pro nejmenší čtenáře

Gabriel Filcík, Jan Krejčí: Ema má Emu

Nová barevná obrázková knížka osvědčené autorské dvojice je určena všem dětem, které si chtějí zábavnou formou osvojit znalost abecedy. Veselé básničky obsahují velký počet slov začínajících na to které písmeno: Pod meruňkou mír a klid, morče přišli navštívit, motýl s můrou, svojí paní, myš jim chystá uvítání. Začínající čtenáři si mohou v textech vyhledat písmenko, sami či s pomocí rodičů si text přečíst a pak vyhledat patřičná slova ještě v obrázku.

Pro větší děti

Jiří Žáček a Adolf Born: Hrůzostrašné pohádky pro malé strašpytlíky

Hrůzostrašné pohádky o dracích, obrech, čertech, ježibabách, čarodějích, jezinkách a dalších strašidelných bytostech vybral a barvitým jazykem převyprávěl Jiří Žáček. Tajemnou atmosféru vytvořil úžasnými ilustracemi Adolf Born, a tak se děti i rodiče mají na co těšit!

Pro zvídavého teenagera

Knižní klub: Dějiny českých zemí

Tahle publikace nemá na trhu konkurenci. Encyklopedie obsahuje 190 kapitol zachycujících dějiny našeho území od prvních stop člověka po současnost. Čtivé texty fundovaných odborníků doplněný 800 obrázky a fotografiemi provázejí čtenáře dlouhým příběhem našich dějin a přitažlivým, moderním způsobem ho seznamují s klíčovými událostmi, politickými změnami, sociálním a kulturním prostředím i s významnými osobnostmi. Hlavní text dále doplňují dobové citáty, tabulky, grafy či tematické rámečky.

Pro obdivovatele umění

Slovart – Ars Sacra

Křesťanství je nejrozšířenější náboženství na světě a Ars Sacra je poctou jeho umění a architektuře.
Na 800 stranách jsou popsány dějiny křesťanského umění evropského a amerického světa od počátků po dnešek. Ars Sacra zahrnuje téma křesťanského umění v široké časové posloupnosti, chronologicky podle období dějin umění. Od pozdní římské a byzantské říše přes středověk, renesanci, osvícenství, romantismus až po moderní dobu – a všechna umělecká hnutí, která šla spolu s nimi. Renomovaní odborníci nabízejí čtenáři možnost porozumět kulturněhistorickému kontextu umění, představují nejslavnější díla architektury, sochařství, malířství a uměleckých řemesel. Prezentována jsou díla nejslavnějších umělců světa – od Michelangela po Chagalla. Texty podložené rozsáhlým výzkumem zvou čtenáře na cestu historií a zdůrazňují významné změny v sakrálním umění, architektuře a kultuře na pozadí historie kostelů, liturgie, spirituality a ikonografie. Kniha doslova vyvolává touhu vyrazit na cestu a vidět tyto vznešené práce a stavby na vlastní oči.

Pro ctitele historie

Michael Haag – Templáři – Pravda a mýty

Stručný, ale informativní přehled prochází mnoha staletími: informuje, co o Šalomounově chrámu říká Bible, pak se vydává do římských, islámských a křižáckých dob. Další život templářství se točí okolo svobodného zednářství a konspiračních fantazií alternativních historiků a romanopisců, které lze jen těžko vzájemně odlišit. Kniha je určena neakademickému publiku, přesto je to srozumitelné a zároveň seriózně vědecké pojednání o fascinujícím námětu.