Donedávna jsme ho znali jako geniálního golfistu s idylickým rodinným zázemím.

Přetahovali se o něj reklamní sponzoři a pořadatelé turnajů mu platili miliony už jen za to, že se vůbec ukázal. První prasklina v jeho nablýskaném mediálním obrazu se objevila loni 27. listopadu. Tiger Woods tehdy v půl třetí ráno se svým cadillakem naboural do hydrantu u sousedova domu. Načež mu manželka Elin rozmlátila okénko u auta golfovou holí.

Tigerovi fanoušci si nejprve oddechli: jejich idol vyvázl z incidentu živ a zdráv. Ale vzápětí se vyrojilo celé hejno nepříjemných otázek. Co vlastně tenhle věčně usměvavý a spořádaný chlapík pohledával venku v půl třetí ráno? Jak se mu podařilo tak podivně nabourat? A opravdu jeho choť rozbila okénko jen proto, aby manžela zachránila?

Nepříjemné otázky vedly k nepříjemným odpovědím: ukázalo se, že manželský život Tigera Woodse už dávno není tak idylický, jak to ještě před pár dny vypadalo, a že milenky se kolem golfového šampióna houfují v celých zástupech. Nic pikantního mu prý není cizí, od sexu se dvěma dívkami naráz, přes lehké sado maso, erotické esemesky a rychlovky na parkovišti až po dostaveníčka s prostitukami za desetitisíce dolarů.

Následky byly okamžité a drastické. Popularita Tigera Woodse mezi Američany okamžitě poklesla z fantastických 87 % na mrazivých 33 %. Švédský golfista Jesper Parnevik, který Woodse kdysi seznámil s manželkou Elin, hořce prohlásil: „Tehdy jsem jí řekl, že lepšího chlapa na světě nenajde. Je čestný. Je charakterní. Má všechno, co žena může od muže chtít. Ale spletl jsem se.“ Někdejší vzorňák v tričku s límečkem se znenadání stal výživným materiálem pro bulvární články a celé jeho příbuzenstvo stíhaly smečky paparrazziů. Ale proč vlastně? Vždyť u jiných sportovních hvězd nás nezarazí ani celé vagóny milenek! Aférky špičkových fotbalistů či hokejistů s modelkami jsou přece v bulváru na denním pořádku! Jenže Tiger Woods nikdy nebyl pouze sportovec. Byl také mistrem ve hře s médii. Před všudypřítomnými kamerami se bránil tím, že si vytvořil dokonalý, hladký, usmívající se krunýř bez jediné prasklinky. Fanoušci, kteří si mysleli, že ho znají, o něm nevěděli skoro nic.

Lepší než smrt Michaela Jacksona

Tiger Woods byl dokonalým profesionálem už od samého začátku své kariéry. Ve svých čtyřiadvaceti letech se stal nejmladším hráčem, který kdy vyhrál všechny nejvýznamnější světové golfové turnaje. Jeho úspěch byl o to významnější, že jeho předkové mají africké, čínské a thajské kořeny: Tigerovi se tak podařilo rozbít pověst golfu coby sportu vyhrazeného bohatým bělochům. Díky jeho sportovním výkonům i díky jeho charismatu získal golf masy nových diváků. Kdykoli se objevil v televizi, sledovanost golfových turnajů rostla. Pořadatelé a sponzoři to věděli a odměňovali ho závratnými honoráři: Tiger Woods by se mohl stát prvním sportovcem, který za svou kariéru vydělal více než miliardu.

Jenomže právě proto, že v uplynulých letech tolik získal, může nyní tolik ztratit. Jeho milenky – ty skutečné i ty údajné – se nyní překřikují v bulváru s vyprávěním lechtivých historek. A Woods vydal na svou obranu pouze prohlášení, v němž žádal o právo na soukromí: „Osobní prohřešky by neměly být tématem tiskových prohlášení a rodinné problémy by neměly vést k veřejným zpovědím,“ vyjádřil se. Jedenáctého prosince pak oznámil, že svou kariéru profesionálního golfisty na neurčito přerušuje, aby „se mohl soustředit na to, aby se stal lepším manželem, otcem a člověkem“.

Otázka je, zda mu k tomu média dají příležitost. Vždyť například ředitelka portálu Yahoo Carol Bartz se vyjádřila, že jeho mimomanželská aféra je pro jejich návštěvnost „lepší než smrt Michaela Jacksona“. Na druhou stranu je pravda, že čtenáři bulváru vždy milovali příběhy napravených hříšníků. Tiger tedy bezpochyby ještě dostane druhou šanci.