„Je mi 33 let, mám ročního syna a bohužel mi po kojení zůstala velmi povadlá a nevzhledná prsa. Jsem z toho nešťastná, před manželem se stydím i svléknout,“ vypráví paní Jarmila. „Nedávno jsem překročila čtyřicítku, nikdy jsem neměla malá prsa, ale poslední dobu s hrůzou sleduji, jak se mi čím dál tím víc prověšují. Jsou povadlá a nevzhledná natolik, že odmítám chodit i na koupaliště. Uvažuji o plastice,“ svěřuje se paní Simona. Povadlá prsa jsou velmi častým problémem, který s věkem, anebo po kojení, trápí velkou část žen – a především ty s většími ňadry. Přitažlivost zemská zkrátka udělá své.

Dobře volte spodní prádlo

Tvar a velikost prsou je u každé ženy individuální, jsou však období, kdy se může více změnit – a to především v době těhotenství a kojení, anebo v období přechodu. Tehdy, kdy v těle ženy dochází k hormonálním změnám. Pokud patříte mezi nemálo žen, které začne trápit tento problém, doporučují odborníci především dobře volit spodní prádlo. V tomto případě jsou víc než vhodné podprsenky s kosticemi, které prsa dobře podepřou a modelují. Naopak chození bez podprsenky se nedoporučuje.

Paní Soňa: „Je mi z mých prsou špatně!“
„Mám tři děti a každé jsem kojila skoro rok. V těhotenství jsem vždycky dost přibrala, a potom se snažila hubnout. Neustálé změny hmotnosti a tři děti udělaly své. Teď mám sice obvod 80 a košíčky mám A, jenže – to nejsou prsa, co mi zůstalo, to jsou dva malé, svěšené uzlíky a ještě plné strií. Je mi z mých prsou špatně a často trpím depresemi. Manželovi se to také nelíbí a dává mi to najevo. Když se spolu milujeme, tak jenom po tmě a dotykům na prsou se vyhýbá!“ A podobná trápení mají tisíce dalších žen.. Bohužel řešení na povadlá prsa je jen jedno – plastika…

Tip Kafe.cz: Modelace prsou

  • Pokud vás povadlá prsa opravdu trápí, můžete navštívit některé z center plastické chirurgie a podstoupit modelaci prsou, která jim opět dodá mladistvý vzhled. Chirurg upraví výšku bradavky a vymodeluje prsní žlázu. Odstraní přebytečnou kůži tak, aby prsa nebyla povadlá. A na kolik vás zákrok vyjde? Počítat musíte s minimální částkou 40 000 Kč.
  • Modelace prsou se provádí v celkové anestézii, trvá 90 minut až 3 hodiny a je třeba počítat alespoň s jednodenní hospitalizací.
  • Povadlá prsa si můžete nechat v některých případech také pozvednout pomocí speciálních nití. Zákrok se jmenuje feather-lift a jeho výhodou je, že je neinvazivní, bez operace. K pozvednutí povadlé kůže se používají speciální polypropylénová vlákna. Bohužel jej však zdaleka není možné provést u každé ženy.

Již příští týden vám přineseme článek o tom, jak se cítí ženy, které mají výrazně asymetrická prsa!