Diskutujte: Nazvěte „kategorii“, do které byste se zařadila sama?

Ale ano, také víme, že „nacpat“ lidi do určitých škatulek vůbec nejde. To si ovšem nedávný exklusivní výzkum společnosti Aisa nekladl za cíl.
V rámci studie bylo loni v září osloveno 1 008 žen ve věku 18 – 60 let, aby se ukázalo, se kterým archetypem se ženy mohou nejlépe ztotožnit.
My jsme – pro lepší představivost – jednotlivým ženám v osmi kategoriích dali ještě jména. Poznáte se mezi nimi?

8 % žen – „Ráda si užívám života.“
Kristýna – segment „Pohodová“ - Je mi 22 let, jsem svobodná, vystudovala jsem SEŠ s maturitou a zatím bydlím se sourozenci u rodičů. O budoucnosti zatím moc nepřemýšlím a vlastně vedu bezstarostný život. Zatím studuji, ale mám dost času na své záliby. Na splátky ani na dluh nenakupuji. Využívám sociální sítě, ráda riskuji a nekouřím.

4 % žen – „Očekávám kvalitní rodinný život.“
Petra – segment „Nezávislá“ – Je mi 33 let a jsem svobodná, mám vysokou školu a ještě žádné děti. Nepracuji jen kvůli penězům a žiji si víceméně bezstarostně. Naše domácnost hodně vydělává, používám platební kartu, nákupy přes internet jsou pro mě běžné. Jsem zaměstnaná, ráda jezdím na dovolenou do zahraničí.

14 % žen – „Momentálně jsem na mateřské dovolené.“
Iveta – segment „Milující“ – Je mi 33 let, docela nedávno jsem se vdávala. O všech důležitých rozhodnutích se radím s manželem. Jsem družná, mám kamarádky a přátele. Nakupuji přes internet a šetřím i tak, že nakupuji ve větším množství. Většinu času mi zabere starost o domácnost a miminko. Přesto si myslím, že mám smysl pro dobrodružství. Ráda se pěkně oblékám.

9 % - Žiji svůj život v klidu a dostatku.“
Marie – segment „Zajištěná“ – Je mi 41 let, jsem vdaná, vystudovala jsem vysokou školu a porodila dvě děti, které jsou na mě ještě závislé. O své budoucnosti mám jasno. Výdaje moc neřeším, platím platební kartou. Manžel hodně vydělává, takže naše domácnost je zajištěná. Jsem zaměstnankyně nebo žena v domácnosti. Nejčastěji chodím nakupovat potraviny. Nakupování mě baví.

24 % - „Neustále bojuji s životem i sama se sebou.“
Jitka – segment „Bojující“ – Neustále se potýkám střídavě se životem i sama se sebou. Je mi třicet sedm let a mám jedno malé dítě. Změn ve svém životě se bojím. Po všech zkušenostech si myslím, že není důležité mít jednoho stabilního partnera. Peníze řeším neustále – abych se do rozpočtu vůbec vešla. Na dovolenou v zahraničí nemám peníze. Jsem zaměstnankyně nebo nezaměstnaná, přes internet nenakupuji a kouřím.

15 % - „Nerada jsem na někom závislá.“
Pavla – segment „Soběstačná“ – Je mi 46 let, jsem podruhé vdaná a starám se o dvě závislé děti. Nerada se nudím, zajímám se o spoustu věcí a žiji aktivně. Když jdu nakupovat, nejčastěji se řídím vlastní zkušeností a dokážu se chovat racionálně. Jsem zaměstnankyně nebo podnikatelka a chod domácnosti by bez mého přispění hodně drhnul. V oblékání jsem poměrně konzervativní.

8 % - „Ráda čelím novým výzvám.“
Inka – segment „Náročná“. Je mi 47 let, vystudovala jsem vysokou školu a závislé děti nemám. O životě si tedy rozhodně nedělám žádné iluze, jsem realistka. Snažím se být trendy a jít s dobou. Peníze pro mě znamenají svobodu a nedá se říct, že bych šetřila. Ráda vedu druhé, jsem hlavou domácnosti, svůj volný čas klidně věnuji na dobrou věc. Sama na sebe jsem náročná, sebevědomí mi nechybí a kouřím.

P.S.: Právě především pro ženy z posledních dvou jmenovaných kategorií je jako stvořený nový web www.vlasta.cz).

18 % - „Preferuji život bez rušivých změn.“
Jarmila – segment „Opatrná“ – Už jsem oslavila padesátku, jsem vdaná a děti už vyletěly z hnízda. Nerada riskuji a jsem domácí typ. Zadlužit se bojím. Když nakupuji, tak nejraději české výrobky. Jsem zaměstnankyně před důchodem, denně sleduji TV a nekouřím.

((bean:1:40))