O konec stravenek se rozhodně nejedná. Jde pouze o další možnost. Firmy u dosavadního systému zvýhodněného stravování mohou zůstat a nemusí povinně nic měnit. Nově budou zaměstnavatelé moci poskytovat zaměstnancům i příspěvek přímo v penězích.

Někteří zaměstnavatelé poskytovali zvýhodněné stravování svým zaměstnancům v jídelně, jiní jim poskytují stravenky. Ty je však administrativně složité zařídit, což u stravenkového paušálu odpadá. Zaměstnavatelé se tak vyhnou papírování a poplatkům.

Daňově zvýhodněné stravování si budou moci dovolit i malé firmy nebo živnostníci s jedním či dvěma zaměstnanci. V současnosti chodí přibližně 1,8 milionu zaměstnanců na oběd do jídelny v práci, dalších 1,5 milionu má stravenky použitelné do restaurací.

Na stravenkový paušál dosáhnou i ti, kteří na něj v minulosti nemohli

Téměř čtvrtina lidí na stravenky ani jiné zvýhodněné závodní stravování nemá nárok. Vzhledem k možnosti čerpání příspěvku na stravování rovnou v penězích se však dostane i na ně.

„Podle srpnového průzkumu firmy LemonPay, která se zaměřuje na poskytování zaměstnaneckých benefitů, plánují dva z pěti zaměstnavatelů zavést stravenkový paušál už v prvním čtvrtletí roku 2021. Drtivá většina (celkem 82 %) tehdy uvedla, že se definitivně rozhodne až po schválení návrhu,“ informuje na svých oficiálních stránkách ministerstvo financí.

Propadlé stravenky už nehrozí

„Podle dosavadních pravidel si může zaměstnavatel uplatnit jako daňově uznatelný náklad až 55 % ceny jídla nebo poskytnuté stravenky. Zbylých 45 % doplácí zaměstnanec ze své čisté mzdy. Například na stravenku v hodnotě 100 Kč přispívá zaměstnavatel 55 Kč, které zaplatí stravenkové firmě, a tento náklad si pak odečte z daňového základu,“ dočtete se.

„Toto daňové zvýhodnění u stravenkového paušálu zůstává, ale nově zaměstnavatel vyplatí oněch 55 Kč přímo svému zaměstnanci. Zbývajících 45 Kč, které by šly na stokorunovou stravenku z čisté mzdy, už zaměstnanci zůstane ve výplatě,“ zní část textu.

Zaměstnanec už si nebude muset hlídat, aby mu stravenka nepropadla. Je alarmující, že každý rok u nás propadnou stravenky za více než 100 mil. Kč. Ty se stávají čistým příjmem stravenkových firem. Nutno podotknout, že zaměstnanci si budou moci vybrat jakékoli jídlo, které budou chtít. Téměř třetina restaurací totiž obyčejné stravenky nepřijímá.