Mezi jistoty, které nezklamou při výběru pamlsku pro děti, patří čokoláda. Děti ji mají rády v jakékoliv podobě: tekutou, tabulkovou, jako polevu na nanuk nebo v podobě kakao-oříškové pomazánky. Velmi vyhledávaným tvarem ale také jsou tenounké placičky připomínající obrys kočičího jazýčku.

Historie jazýčků z čokolády

Kam až sahá historie této populární cukrovinky? Poprvé se začala vyrábět pravděpodobně v polovině 19. století. Tenkrát se podařilo vyrábět čokoládu i v tuhé podobě, nejen jako horký nápoj. Trikem bylo smíchání kakaového másla s kakaovým práškem za přidání cukru. Nejpopulárnějším a nejkupovanějším tvarem první tuhé čokolády se staly právě kočičí jazýčky.

V Čechách dosáhly jazýčky z čokolády největší obliby ve 20. a 30. letech 20. století. Nejde ale o ryze českou záležitost, jak by se mnozí díky vzpomínkám z dětství mohli domnívat. Za tradičního výrobce se označuje vídeňská firma Küfferle, která je pod názvem Katzenzungenvyrábí od roku 1892.

Kočičí jazýčky na cestách

Kdybyste se po kočičích jazýčcích ptali například v Itálii, tentýž výraz v italštině zní Lingue di gatto, dostali byste pečené sušenky podobného tvaru, ale bez jediné kapky čokolády. Tradiční italské cukroví voní po vanilce a obvykle se podává ke zmrzlině nebo čokoládové pěně.
V řadě jiných zemí je naopak tento typ cukrovinky zcela neznámý a v turistech vyvolává všechno, jen ne pocity lákající k zakousnutí. Oproti tomu tradiční je v Německu, Polsku, České republice a dalších evropských zemích, ale také v Jižní Americe.

Stejná chuť jako v dětství?

V současnosti najdete na pultech obchodů nepřeberné množství "jazýčků". Liší se názvem, obalem i samotným složením, podílem kakaa a kvalitou čokolády. V obchodech tak vedle klasického nejznámějšího obalu, který navrhl výtvarník Zdeněk Rykr ve 30.letech, najdete třeba i hvězdu kreslených seriálů Hello Kitty.
Pokud hledáte jazýčky, které chutnají tak, jak si je pamatujete z dětství, určitě vyzkoušejte čokoládové jazýčky od české čokoládovny Carla. Zaručeně probudí příjemné vzpomínky z vašeho mládí. Obsahují kvalitní čokoládu z prvotřídních kolumbijských kakaových bobů. Pokud tíhnete k bílé čokoládě, můžete zvolit také jazýčky, které jsou napůl z bílé čokolády.