Nad Štědrým dnem se dodnes vznáší nádech tajemna. Lidé proto odpradávna věřili, že je to pravý čas k nahlédnutí do budoucnosti. Přinášíme vám inspiraci…

Chcete si letos udělat opravdu čarovný Štědrý večer a zavěštit si podle dávných „zaručených“ metod? Je to jednoduché a nebudete k tomu potřebovat ani žádné speciální pomůcky.

Jablíčka se totiž v tento čas najdou asi na každém stolu a možná si ho i vy rozkrojíte, abyste se dozvěděli, zda vás čeká štěstí (objeví-li se hvězdička), či nezdary (bude-li tam kříž).

Podle našeho návodu můžete s tímto ovocem kouzlit i jinak.

Kdy mě v práci ocení?

„Pomocí jadérek z jablek věštili hospodáři, dnes tak tedy můžou činit podnikatelé,“ doporučuje Zuzana Plavčová, jež se zabývá udržováním starých tradic v současném životě.

Vložte 12 jadérek do misky s vodou a pak čekejte, kolik jich vyplave – přesně tolik měsíců bude trvat, než se dočkáte zásadního zvratu ve své práci, tedy i ocenění.

Vyloupejte si toho pravého

Dámy zjistí jméno osoby, jež je jim souzena, následovně: jablko oloupejte tak, abyste získaly dlouhou spirálu. Tou pak třikrát zatočte nad hlavou a odhoďte ji.

Z tvaru, který na zemi vytvoří, s trochou fantazie vyčtete písmeno, jímž začíná jméno toho pravého.

Celý rok v bezpečí

S oloupaným jablkem se dá čarovat dál: nožem ho rozdělte na tolik dílků, kolik je osob u vašeho štědrovečerního stolu. Každému dejte jeho příděl a spolu je snězte.

Pokud kdokoli z přítomných v příštím roce zbloudí (obrazně či doslova), stačí si prý jen vzpomenout, s kým o Vánocích jedl jablko, a najde zcela jistě cestu zpět do bezpečí.

Měsíce podle cibule

Jako kondiciogram šťastných dnů vám poslouží cibule, tedy její oloupané slupky. Položte jich 12 vedle sebe tak, aby každá představovala jeden měsíc.

Nasypejte do nich trochu soli a počkejte do rána. Plátek, jenž je bez zrníček a suchý, hlásí, že tento měsíc bude pohodový, vhodný ke změnám i důležitým rozhodnutím.

Ten, který zvlhne, značí normální období, během něhož se nestane nic zásadního ani nic zlého. Slupka se zachycenou solí varuje před nehodami a nečekanými událostmi.

Pro úspěch cibulového věštění doporučujeme ještě jedno: plátky si raději pořádně označte, aby váš kondiciogram fungoval lépe než ve filmu Jáchyme, hoď ho do stroje!

Čtěte také: