Existují ale lidé, kteří z různých důvodů zkoušejí dělat domy z použitých plechovek od piva, pneumatik, zeminy, slámy, konopí… Jejich stavby jsou prý ekologické, mají lepší vlastnosti a zaručují zdravý život.

Zřejmě nejznámější nadšenec, jenž tvoří nevšední domy vyloženě z odpadu, je americký architekt Michael Reynolds.

Letos na jaře se krátce objevil i v České republice a jednal s pražským magistrátem o možnosti umístit jednu z unikátních staveb v Praze. Měla by stát v Botanické zahradě v Troji.

Domy z pneumatik

Architekt odpadu, jak se mu v zahraničí přezdívá, se tomuto fenoménu věnuje už přes 30 let a ve vyspělých zemích míval problémy získat stavební povolení.

„Představte si, že k výstavbě takového domu není zapotřebí drahá technologie, dá se postavit kdekoli a navíc z věcí, které společnost považuje za odpad,“ říká vždy na vysvětlenou.

Nejužívanějším materiálem pro dům z odpadu jsou staré pneumatiky. Michael Reynolds si totiž někdy v 70. letech minulého století všiml, že jde o těžko recyklovatelný materiál, přitom v USA se jich ročně vyřadí přes 200 milionů kusů.

Princip stavby obvodových zdí spočívá v tom, že se pneumatiky naplní štěrkem a zeminou, skládají se na sebe jako cihly a spáry mezi nimi se zacpou udusanou směsí hlíny a betonu.