Každý si totiž může vybavovat a představovat něco jiného. Je štěstí být zdravý? Zamilovaný? Mít úspěch a peníze? Mít kde bydlet a co jíst? Mít fajn partnera a rodinu?

Jak jsou na tom Češi ve vztahu ke štěstí, se pokusil zjistit unikátní průzkum agentury TNS AISA pro společnost Sanoma Media Praha. Oslovil přes 1 000 mužů a žen ve věku 15 až 56 let z celé republiky. A výsledek?

Jsme obecně nespokojení – za šťastné se nepovažuje 55 % Čechů, každý čtvrtý Čech je podle svého mínění dokonce nešťastný. Téměř třetina z nás je spíše nešťastná, čtvrtina celkem šťastná a jen každý pátý je velmi šťastný. Kdo to je?

Překvapivě muž ve věku 26 až 45 let, vyučený, ženatý, otec dvou dětí bydlící v Čechách ve městě s 20 000 až 100 000 obyvateli. Jeho čistý měsíční příjem činí 10 000 až 15 000 Kč.

Naopak nejméně šťastná je vyučená vdaná žena ve věku 46 až 65 let s jedním dítětem žijící v moravském městě s 20 000 až 100 000 obyvateli, s příjmem 10 000 až 15 000 Kč. Podle průzkumu jsou v tuzemsku spokojenější muži než ženy.

Nešťastná v manželství je asi polovina Čechů. Přesto je lepší být „v chomoutu“, protože u rozvedených párů připadají na každého šťastného tři nešťastníci.

Pracujte na sobě!

Jednoduchý a fungující recept jak ze sebe udělat šťastného člověka asi neexistuje. Faktorů, které v tom hrají roli, je hodně.

Navíc má každý člověk vlastní kritéria. Ale v obecné rovině lze najít několik cest, jež k navození pocitu štěstí vedou:

  1. Volnost v širším smyslu: možnost uvolnit se, odreagovat, mít možnost pustit se do zdolávání příštích cílů, být pánem svého času.
  2. Nové zážitky, objevování: štěstí je spojeno s absencí povinností, bývá protikladem každodenní práce a starostí; štěstí a pohodu přináší „nerutinní“ trávení času – objevování neznámého, setkání s novými lidmi.
  3. Sebeprosazení: pracovat na sobě, dávat si nové úkoly a rozvíjet své schopnosti.
  4. Sounáležitost: mít přátele, na něž je spolehnutí, a také rodinu.
  5. Příroda: má vždy místo v aktivnější i pasivnější cestě ke štěstí.

www.indexstesti.cz

Změřte si svůj index štěstí! Chcete vědět, jak jste na tom se štěstím vy? Vyplňte dotazník na www.indexstesti.cz a zjistíte, kde máte rezervy a co je ještě třeba vyladit, abyste se cítili lépe.