1. Impregnace

Nejznámějším způsobem zatraktivnění staršího nábytku je impregnace. Olejové impregnace rychle zasychají a dobře se nanášejí. Jde o rychlou práci, a tak možná proto jsou tolik oblíbené. Ale pozor, chcete-li nábytek namořit, zvládněte to ještě před impregnací. Impregnaci byste měla věnovat zvýšenou pozornost, pokud máte kožený nábytek.

2. Lněná fermež

Na opravdu staré kusy nábytku je nejvhodnější tzv. lněná fermež. Technika to sice není obtížná, horší je to však se schnutím, které trvá poměrně dlouho. Navíc je nutné proceduru opakovat. Fermež je odolnější proti vnějším vlivům než jiné podobné přípravky, ale doba schnutí je až tři dny. Prodává se i laděná do různých odstínů.

3. Voskování

Voskování je dobré jako průběžná péče o nábytek. Jde o jednu z nejstarších technik do doby, než ji vytlačily různé urychlovače. Nejčastější příměsí do vosku na nábytek je vosk včelí a karnaubový. Za tepla se míchají s terpentýnem, čímž se zlepšuje jejich nanášení.

Tipy Kafe.cz: Jak správně voskovat?

  • Při voskování nanášejte vosku jen malé množství a pracujte pomalu a precizně. Roztírejte rovnoměrně. Předešlou vrstvu nechte vždy dostatečně zaschnout.
  • Nanášejte asi pět vrstev vosku, mezi tím dělejte pauzy. Vosk pečlivě vtírejte do nábytku jemnou ocelovou vlnou. Pokud chcete, aby se krásně leskl, vyleštěte ho jemným hadříkem.
  • Pokud budete voskovat poprvé, nemějte obavu, při dodržení těchto rad dosáhnete jistě uspokojivého výsledku.
  • Voskování je vhodné pro dřevo, působí velmi přirozeně a dřevo navíc může dýchat. Vosky jsou převážně přírodního původu a jsou vhodné pro údržbu jak masivu, tak i třeba hudebních nástrojů.

Jak ošetřovat jednotlivé druhy nábytku?