Na svých webových stránkách o tom píše britský deník Daily Mail. Cituje z kalifornské studie provedené mezi osmi stovkami žen, kterým bylo v průměru sedmašedesát let, některým však bylo jen něco přes 40 a jiným kolem osmdesáti.

Vědci byli překvapeni, kolik z nich žije pohlavním životem a jak jsou s ním spokojené, byť jeho frekvence je nižší než v době, kdy byly mladší. To se však mnohdy vyrovnává jeho kvalitou. Sexuální aktivitu v uplynulých čtyřech týdnech udala polovina z nich, přičemž 60 procent dotázaných je se svým sexuálním životem spokojeno.

Nejen orgasmy, ale i mazlení

Samozřejmě, není překvapivé, že sexuálně aktivních bylo více než osmdesát procent žen mezi čtyřicítkou a padesátkou a jen třináct procent těch kolem osmdesátky. I to ale může zaskočit někoho, kdo si myslel, že senioři již nesouloží.

Navíc nejstarší ženy, které byly stále pohlavně aktivní, si svůj sex pochvalovaly včetně množství a intenzity orgasmů. Vědci proto tvrdí, že žena si může užívat sexu bez ohledu na věk. Což ostatně dokládá i zjištění, že 47 procent ze skupiny nejstarších žen, které měly sex, jej hodnotilo jako velmi pěkný, což mohla říci jen čtvrtina žen, které byly v průzkumu nejmladší. „Ve skutečnosti procento sexuálně spokojených žen s věkem stoupá,“ řekla vedoucí studie Susan Trompeter. Problémem však může být nemožnost najít vhodného partnera.

Podle vědkyně však ženy kladně hodnotily i jiné sexuální aktivity než vlastní soulož, mnohé z těch, které se ve sledovaném období s nikým koitálně nemilovaly, dosáhlo uspokojení díky dotykům, mazlení a jiným důvěrnostem v rámci dlouhodobého vztahu. „Emoční a fyzická blízkost partnera může být důležitější než prožívání orgasmu,“ uzavřela Susan Trompeter.

Mohlo by vás také zajímat: K orgasmu vám pomůže i správná poloha