Představte si, že třeba hrajete tenis. Máte problém strefit se do míčku? Zkrátka si zpomalíte čas, pěkně pomaloučku zamíříte a je to. Nebo vás čeká nepříjemná návštěva u zubaře? Stačí se soustředit a je pryč, jako byste luskli prsty.

Někdy si zpomalením dokonce můžete zachránit život. Právě to se přihodilo Anetě Fialové. „Jako dítě jsem chodila bruslit na rybník. Jednou se pode mnou led prolomil a propadla jsem se do ledové vody.

Cítila jsem, že zemřu… V tu chvíli ale můj mozek nějak záhadně přecvakl a já se najednou mohla v klidu rozhodovat, co udělám. Vyhnula jsem se tak panice, chytila se vždy pevného kusu ledu a dostala až k dlouhé větvi jedné vrby,“ vzpomíná Aneta Fialová na první setkání s chronokinezí neboli ovládáním času myšlenkami.

U některých lidí se podle ní tato schopnost v kritických chvílích objeví spontánně, jiní se ji můžou pomocí speciálních cvičení naučit. Nemusíte se však vůbec bát, že zpomalíte celý svět!

Mimochodem, tuto metodu prý mistrně ovládá i světoznámý šachista Garry Kasparov: osvojil si ji natolik, že dokáže během sekundy probrat osm tahů!

Veledůležité mezery

Jak na to? „Zní to jednoduše, ovšem chce to hodně tréninku,“ varuje Aneta Fialová netrpělivce. V první řadě si sežeňte hodiny. Ne však digitální, ale takové, které tikají; to abyste slyšeli každou sekundu. Pohodlně se usaďte do tiché místnosti a naprosto se zklidněte. Pak se zaposlouchejte do tikání a soustřeďte se na mezery mezi ním.

„Myslete na to, že ta mezera není čas, ale jenom člověkem vytvořená věc. Pomalu si začněte představovat, jak jsou mezery mezi tikáním stále delší a delší. Hlavně však neusněte, to se někdy stane i mně,“ usmívá se Aneta Fialová.

Druhý den vyzkoušejte opačný postup a mezery zkracujte. Třetí den pak obě metody střídejte, až se naučíte chronokinezi dokonale ovládat.

„Další fáze je uložit si pomyslné tikání do mysli a vyzkoušet to bez hodin. Když zvládnete i toto, máte vyhráno a jste skutečně páni svého času. V podstatě na tom není nic složitého, potřebujete se jen koncentrovat a vytrvat ve svém úsilí,“ dodává odbornice.

Tikání v bublině

Existuje však i další varianta jak se metodě naučit. Je jednoduchá a bývá jedno, kdy a kde ji provádíte – dokonce při ní můžete usnout!

„Opět se usadíte v libovolné vám příjemné poloze. Pak si kolem sebe představíte bublinu a v ní různě barevné proudy vířící kolem vás. Rychlost, jakou se pohybují, je taková, jak se pohybuje čas.

Tyto proudy jsou totiž proudy času a tím, jak je ovládáte, ovládáte vlastně i svůj čas. A účelem této metody je si na ty proudy zvyknout a vnímat je jako samozřejmost. Tím docílíte toho, že budete moci ovládat čas, aniž byste se museli dlouho soustředit,“ upřesňuje Aneta Fialová.

Po nějakém čase trénování se chronokineze může stát běžnou součástí vašeho života a nebude pro vás problém zpomalit čas, když na vás například letí míč.

To se vám ovšem může podařit jen tehdy, když si pravidelným cvičením převedete chronokinezi do podvědomí, když se z ní zkrátka stane něco, co budete dělat naprosto spontánně.