Také že je. Jen měla tato krásná země donedávna dost smůlu. Napřed občanská válka, která se vlekla čtvrtstoletí, pak tsunami v roce 2004.

Všechno zlé už ale zřejmě skončilo a nad ostrovem, který je „zavěšen jako perla na uchu Indie“, opět září duha míru. Díky tomu také narůstá počet turistů, kteří sem přijíždějí (za posledních pět let asi o 20 procent).

Právě turistům paradoxně krvavý konflikt mezi Tamily a Sinhálci přinesl jistý pozitivní efekt: většina ostrova totiž jeho zásluhou zůstala panensky nedotčená průmyslem, a to včetně dřevařského.

Lepší než ZOO!

Neporušenou přírodu zde najdete jak v zamlžených horách, tak v deštných pralesech nížin a na korálových útesech kolem ostrova. Plus k tomu hned sedm kulturních pozoruhodností chráněných UNESCO – od dávného královského sídla Kandy až po jeskynní chrám Dambulla.

V průvodcích bývá Srí Lanka často přirovnávána k velké tropické zoo. Volně se tu pohybují sloni, co chvíli narazíte na exotické ptáky, v korunách stromů se houpou opice a po cestách rozvážně kráčejí vodní buvoli.

Místní lidé – převážně buddhisté – jsou k cizincům velmi přátelští a milí. Ochotně vás pozvou třeba do některého z bezpočtu malých dolů, ve kterých se těží rubíny a safíry.

Nebo ukážou Adamovu horu, kde je ve skále záhadný otisk chodidla: křesťané ho přisuzují Adamovi, buddhisté Buddhovi a hinduisté Šivovi...

Srí Lanka v kostce

  • Název: Demokratická socialistická republika Srí Lanka (za doby britské nadvlády Ceylon)
  • Hlavní město: Sri Jayawardenapura-Kotte, největší město a tradiční centrum ostrova je ale Colombo
  • Rozloha: 65 610 km2
  • Počet obyvatel: 20,5 milionu
  • Úřední jazyky: sinhálština a tamilština, běžně se domluvíte i anglicky
  • Národnostní složení: 73,9