Zkuste začít třeba tím, že napíšete životopis tak, aby zaujal. Váš potenciální zaměstnavatel vás totiž nemusí ani vidět a jen na základě vašeho životopisu si o vás udělá dokonalý obrázek. Poradíme vám, jak na to!

Co je to životopis sice ví každý, ale ne vždycky má správnou představu o tom, jak by měl vypadat, aby druhou stranu zaujal. Jeho účelem je oslovit případného zaměstnavatele a ukázat se v co nejlepším světle. Životopis (nebo také Curicculum Vitae, CV) má zkrátka za účel přesvědčit společnost, ve které se ucházíte o místo, že stojí za to, pozvat si vás na pohovor, případně vás zaměstnat.

Na co si dát pozor

1. Délka

Rozhodně to nepřehánějte. Nejde o žádnou slohovou práci. Jedna až dvě stránky jsou tak akorát. Nepouštějte se do žádných oslavných ód, zbytečné přívlastky a slovesa klidně vypusťte. Stručný, strukturovaný životopis, který výstižně shrne vše nutné, bude ideální.

2. Jazyk životopisu a pravopis

Pozor na to! Třeba zrovna nepatříte mezi odborníky na český jazyk, pravopis a interpunkci. Proto si dejte o to větší pozor, co a jak píšete. Pokud cítíte, že kontrola pravopisu na počítači nestačí, předejte svůj životopis někomu schopnějšímu. Ale ani v případě, že češtinu ovládáte na jedničku, nebude od věci, když si vaše dílo ještě před odesláním přečte někdo jiný. Upozorní vás na chyby, kterých byste si sama nikdy nevšimla, nebo přijde s postřehem, který váš životopis vylepší.

3. Grafická úprava

Jednolitý tok textu odradí víc než cokoliv jiného. Nezapomínejte proto na grafickou stránku. Zarovnejte celý životopis zleva, používejte různé velikosti písma pro členění textu. Nebojte se odstavců a mezititulků. Přehledný životopis se bude lépe číst a každý se v něm hned zorientuje. Buďte kreativní! Čím zajímavější bude stránka na první pohled, tím víc se o vás budou chtít dozvědět a číst dál. Pokud se máte čím chlubit, klidně na stránku umístěte svoji fotografii.

Jak postupovat při psaní

1. Údaje, profesní cíl, kontakty

Co tedy do životopisu patří a nemělo by v něm chybět? Žádáte přece o práci, takže na prvním místě, hned za vaším jménem a příjmením, popište svůj profesní cíl. Co si od práce slibujete a co byste na daném postu chtěla dokázat. Pozor – osobní údaje, jako je datum narození, rodinný stav, počet dětí, atd. rozhodně nepatří k povinným položkám a zveřejňovat je nemusíte! Naopak nezapomeňte na kontakty na vás.

2. Vzdělání

Dalším bodem vašeho životopisu by mělo být absolvované vzdělání. Při sepisování uvádějte pouze nejvyšší dosažené vzdělání, obor studia, rok ukončení a titul, který jste získala. Seznamem dalších škol neztrácejte čas, nikoho nezajímá vaše základní škola. Pouze například v případě studia na střední škole v zahraničí ji uveďte také.

3. Pracovní zkušenosti

Zásadní částí celého životopisu je přehled pracovních zkušeností. Svoji profesní kariéru seřaďte chronologicky, od posledního zaměstnání zpětně. Všude uveďte název společnosti, pozici, na které jste pracovala, rok nástupu a rok ukončení pracovního poměru. Nebojte se rozvést, co přesně jste na uvedené pozici dělala. Pusťte se do odborných termínů, vyzdvihněte svoje úspěchy, buďte co nejkonkrétnější.

4. Přednosti a schopnosti

Na závěr nezapomeňte zdůraznit další přednosti a schopnosti, kterými disponujete. Samozřejmě vypište pouze ty, které se vztahují k pozici, o kterou usilujete. Určitě sem patří znalost cizích jazyků, absolvované stáže a kurzy, vědecká či publikační činnost.

KAFE.cz zjistilo:

Co rozhodně neuvádět

  • Neplýtvejte místem a do životopisu nepište svoje míry, příslušnost k politické straně ani činnost v zájmových kroužcích. To, že ráda lyžujete, také nikoho nezajímá. Jedině, že byste žádala o místo u horské služby... Rozhodně nerozvádějte důvody, proč jste měnila zaměstnání, ani kolik peněz jste brala.
  • Univerzální životopis vám může připadat praktický, ale ne každý to ocení. Raději setrvejte u počítače trochu déle a vytvořte více verzí tak, aby přesně odpovídaly pozicím, o které se ucházíte.

Kde si stáhnout vzory životopisu?

www.e-zivotopis.cz
www.zivotopisvzor.cz
www.zivotopis-vzor.cz