1. Vhodně zvolený zubní kartáček

Zubní kartáček si vybírejte s hustými, měkkými a rovně zastřiženými vlákny. Vhodné jsou kartáčky s označením „soft“ nebo „ultra soft“. Myslet si, že čím tvrdší kartáček mám, tím lépe vyčistím zuby je zcela iluzorní. Tvrdá vlákna akorát poškodí dáseň. Tvar zubního kartáčku volte co nejmenší, abyste se při čistění dostali i na hůře přístupná místa.

2. Správná technika čistění zubů

Přiložte zubní kartáček štětinkami šikmo k dásní (přibližně pod úhlem 45°). Důležité je dodržet šikmý sklon. Už tímto se štětinky dostanou i do mezizubních prostorů. Čistíme krčkovou část zubu, nikoliv korunku zubu. Zubním kartáčkem dělejte velmi malé kroužky, na kartáček netlačte. Tento pohyb by se dal popsat jako malé vibračně-krouživé pohyby. Stejným způsobem očistíte i druhou čelist a vnitřní stranu zubů. Věnujte zvýšenou pozornost místu z jazykové strany u předních zubů, kde jsou vývody slinných žláz, tam se nejčastěji tvoří zubní kámen. Naposledy vyčistěte kousací plochy zubů obou čelistí. Myslete na to, že není důležité, jak velký tlak na zubní kartáček vyvíjíte, ale jak dlouho na jednom místě zůstanete.

3. A co zubní pasta?

Na zubní pastě až tak nezáleží. Zubní pasty můžete střídat. Pokud máte například citlivých chrup, kupte si pastu určenou pro citlivé zuby. Na trhu existuje celá řada zubních past. Speciálním případem jsou pasty určené k řešení již vzniklého problému, např. parodontózy nebo pasty, určené k prevenci (fluoridové pasty).

4. Mezizubní kartáčky

Mezizubní kartáčky jsou velmi důležitou a nepostradatelnou součástí v péči o chrup. Nepodceňujte jejich význam a čistěte každý den. Se správnou velikostí mezizubního kartáčku vám pomůže dentální hygienistka. Nezapomínejte, že mezizubní mezery nejsou statické a mohou se v průběhu života různě měnit. Například v době léčení zubů rovnátky, nebo vlivem onemocnění parodontu.

5. Doplňkové pomůcky

Používejte i doplňkové čistící pomůcky jako je jednosvazkový zubní kartáček a zubní nit. I jednosvazkový kartáček musí být měkký, čistěte kolem krčkové části zubu a prostor mezi zuby. Zubní nit je vhodná expandující, která v kontaktu se slinou nabobtná, takto lépe očistíte mezizubní prostory. Pozor na správné použití nitě tak, abyste si nezpůsobili zranění. Namotejte si zubní nit na ukazováčky obou rukou a jemnými pilovitými pohyby se dostaňte do mezizubního prostoru, sjeďte nití po hraně zubu až pod zubní papilu (trojúhelníček dásně), mírné vyjeďte s nití nahoru a totéž na druhou stranu papily.

6. Význam péče dentální hygienistky

Dentální hygienista vám odborně odstraní pomocí ultrazvuku zubní kámen nejen ten viditelný, ale i ten, který je schovaný pod dásní. Odhalí případné počínající chorobné procesy v dutině ústní (např. zánět, parodontózu). Změří vám velikost mezizubních prostorů a vybere správnou velikost mezizubních kartáčku. Provede hygienickou instruktáž, případně zuby doplňkově vyčistí technikou tzv. air flow, kdy vám zuby pod tlakem vypískuje speciálním práškem. Zuby se tak zbaví mikroplaku, pročistí se důkladně mezizubní prostory a jako bonus budou minimálně o jeden stupeň bělejší.

Základní pravidla

  • Měkký zubní kartáček s rovně střiženými vlákny.
  • Pokud máte příliš tvrdý kartáče, namočte jej před čistěním do horké vody. Vlákna trochu změknou.
  • Na zubní pastě tolik nezáleží, jako na technice čistění.
  • Každá ploška zubu musí být vyčištěna alespoň jednou denně. Každý zub má čtyři plošky!
  • Používejte vhodnou velikost mezizubních kartáčku. Používejte je pravidelně každý den. Tam a zpátky jednou denně mezi každým zubem.
  • Používejte zubní nit.
  • Alespoň 2x do roka se svěřte do péče dentální hygienistky.
  • Navštěvujte pravidelně svého zubaře a v rámci preventivních prohlídek si nechte zhotovit tzv. bitewing snímky (snímky mezizubních prostorů).

Tipy na závěr

  • Zuby si v koupelně za dvě minuty nevyčistíte. Čistění můžete zahájit v koupelně, zubní pastu vyplivněte, ale nevyplachujte. Nechte působit účinné látky obsažené v zubní pastě nadále. Pokračujte v čistění například u televize, čtení knihy nebo jiné činnosti. Koho by bavilo strávit 15 minut čištěním zubů zavřený v koupelně.
  • Nejste si jistí, zda čistíte správně? Vyzkoušejte jednoduchý test. Rozkousněte speciální tabletu, která obarví nevyčištěná místa na zubech.