Krize nás nutí šetřit a více o vlastních financích přemýšlet. Už si tak bezhlavě jako dřív nepůjčujeme na zbytné věci, tedy na dovolené či dárky, ale upřednostňujeme víc to, nač se půjčka brát vyplatí, což je třeba zboží dlouhodobé spotřeby.

Čím dál víc našinců také ví, že spotřebitelský úvěr je vhodný zejména pro větší půjčky nebo na delší dobu, zatímco na dorovnání chybějících měsíčních výdajů je lepší použít kontokorent či kreditní kartu a ohlídat si u ní bezúročné období.

Banky změnily taktiku

Z pohledu bank je však zájem lidí o půjčky v poslední době menší, než by si přály, a tak začaly lákat na nízké úroky. Podle finančních serverů jde ale pouze o taktiku, ve skutečnosti většinou nezlevnily! Banky se jen snaží zlomit strach z úvěrů.

Proto na první nezávazné schůzce se zájemcem o spotřebitelskou půjčku nasadí nízké nabídkové úroky. Podle údajů ČNB byl průměrný úrok, za který banky letos v květnu spotřebitelské půjčky skutečně poskytovaly, 13,53 %. Přitom mnoho nabídkových úroků bylo i značně pod 10 %.

Odborníci z toho vyvozují dva závěry: jednak je rozpětí úrokových sazeb spotřebitelských úvěrů letos značné, a tak se vždy vyplatí pečlivě porovnávat a vybírat mezi více nabídkami, jednak radí nenechat se opít rohlíkem a brát nabídkové sazby s rezervou.

Na obzoru nový zákon

Od příštího roku by měl platit nový spotřebitelský zákon, který upravuje pravidla úvěrů ve prospěch klientů. Především dává každému možnost odstoupit od smlouvy bez jakékoli sankce do 14 dnů od jejího uzavření a zakazuje sjednávání úvěrů prostřednictvím předražených telefonních linek začínajících číslicí 9.

Dosud různí podnikavci z nebankovního sektoru takto zneužívali finanční tísně lidí žádajících o půjčku: dlouze se s nimi bavili (za téměř 100 Kč za minutu hovoru) a často jim nakonec ani žádný úvěr neposkytli.

5x pro bezpečný úvěr

  1. Půjčujte si pouze na věc dlouhodobé spotřeby a jen tehdy, pokud máte na splácení.
  2. Nikdy si nepůjčujte na umoření jiné půjčky.
  3. Úvěr si berte od důvěryhodných institucí, ne u pochybných firem s „výhodnými“ nabídkami. Vždy vybírejte z více nabídek.
  4. Pečlivě si prostudujte smlouvu o úvěru, nikdy nepodepisujte něco, čemu příliš nerozumíte.
  5. O půjčce předem řekněte manželovi (manželce)!