Jste-li dbalí svého vyváženého jídelníčku, zakládáte-li si na pokud možno zdravé a vyvážené stravě, holdujete sportu a myslíte si, že tedy děláte pro sebe maximum, možná vás bude zajímat, co a kdo vám může vaše bohulibé plány nepěkně zhatit.
Antivitaminy – o co jde?
Antivitaminy neboli antagonisté vitaminů jsou látky, které brání či ruší absorpci vitaminů. Dlouhodobý nedostatek určitého vitaminu pak mívá za následek např. zhoršení kvality pokožky a vlasů, sníženou imunitu, obtížné hubnutí a mnoho dalších nepříjemností. Antagonistů vitaminů je mnoho, odborníci je dělí do tří kategorií:
1. Látky podobající se svou strukturou určitému druhu vitaminu Tito »dubléři« se snaží zaujmou místo daného vitaminu v biochemických reakcích probíhajících v organismu. Pokud se jim to podaří, vyřazují jej ze hry. |
2. Látky, které zabraňují vstřebávání vitaminů do krevního oběhu Některé typy sloučenin dokáží v našem těle doslova zajmout vitaminy tak, že z nich vytvoří pro lidský organismus naprosto nevyužitelný komplex. Jinak řečeno, pomeranč jste snědli, ale »Céčko« zůstalo nevyužito. |
3. Enzymy zabijáci Jako jsou nám určité osoby na první pohled nesympatické či sympatické, i naše tělo má některé enzymy rádo a některé rozhodně ne. Existují totiž jisté typy enzymů, jenž umí vitamin rozštěpit na neúčinné sloučeniny. Prostě ho naporcuje tak, že našemu tělu »nechutná«. |
Příklady antivitaminů
Syrové sójové boby – jsou úžasnou potravinou, ne však v syrovém stavu! Syrové boby a výrobky z nich vykazují aktivitu proti mnoha vitaminům - B12, A (i proti provitaminu), D, E a K. Tepelné zpracování tuto odvrácenou tvář sóji odstraňuje. |
Avidin – tento protein, který nalezneme např. v syrovém vaječném bílku, váže vitamin H (ten je nezbytný pro dobrý stav kůže a vlasů). |
Antithiaminové sloučeniny – syrové ryby, krevety, humři, ústřice, langusty, fazole mungo, růžičková kapusta, semena pohanky a červená řepa si nejsou rozhodně sympatičtí s vitaminem B1 (působí proti únavě, příznivě ovlivňuje nervový systém a paměť, podporuje funkci štítné žlázy a je nezbytný pro dobrou činnost střev). Tepelné úpravy zmíněných poživatin negativní účinky ruší. |
Hormonální antikoncepce – má kromě svých nesporných kladů i účinky negativní. Mezi nimi dominují zvýšené ztráty vitaminů řady B a kyseliny listové. |
Kofein – jste-li náruživý »kafaři«, myslete na vyšší potřebu vitaminu H a »béček«. |
Kyselina acetylsalicylová – kterou nalezneme např. v Aspirinu, vás připravuje o většinu významných vitaminů, především - C, B, ale třeba i o vápník a draslík! Antagonistů vitaminů je samozřejmě ještě daleko více. Negativně nás však v tomto ohledu ovlivňuje např. i stres, znečištěné životní prostředí (také kouření) a některé technologické postupy úpravy potravin. |
Slyšela jste už o antivitaminech?