Partneři jsou v těsné blízkosti, kolem je cítit erotické jiskření. Dívka chlapce svádí, skrze pohyb vyjadřuje ty nejniternější pocity. Napětí mezi nimi by se dalo krájet. Co to je? Rumba! Nejpomalejší latinskoamerický tanec, který právem získal označení Tanec milenců. Láká vás? Pak právě Valentýn je ideálním dnem, kdy s ním začít!

Hit z Kuby

Rumba je tancem na čtyři doby, který v mnoha ohledech připomíná cha-chu. Liší se ale jak v tempu, tak v některých krocích, proto se o ní někdy mluví jako o »cha-chi bez cha-chi«. Rumba má dvě varianty – jednodušší, tzv. Kubánskou čtvercovou rumbu a složitější Mambo Bolero. Tanec pochází z Kuby a do Evropy se dostal přes New York ve 30. letech 19. století. Rázem se stal velmi populárním, a to mu vydrželo dodnes.

Smyslný příběh lásky

Tanec, který vypráví příběh o lásce – právě tím je rumba zajímavá. Partneři si vzájemně sdělují hloubku svého citu, jaký mají jeden k druhému, a to tak, že je čitelný i pro toho, kdo se na ně dívá. Celý projev je plný romantiky, smyslnosti a vášně. No řekněte, nechtěla byste právě toto se svým partnerem zažít?

Při tanci vám partner neuteče

Rumbou však můžete vyjádřit nejen lásku, ale také vášeň, zlobu či něhu. Stačí, když se uvolníte v bocích a kyčlích, naučíte se základní kroky a necháte se vést hudbou. I když je rumba nejpomalejší latinskoamerický tanec, je plná pohybu, a tak se při ní nejen zapotíte, ale ještě spálíte pěkných pár kalorií. Navíc budete v blízkosti svého partnera a co víc si můžete přát. Říká se, že tanec je jediný sport, při kterém vám muž neuteče. Tak neváhejte a vyzkoušejte jej. Třeba právě na Valentýna. A nemusí to být jen rumba, ale i další latina – třeba salsa, samba anebo paso doble.

Jak se tančí rumba? Podívejte se na videa!

Kam za rumbou?

Centrum tance

Praha, Plzeň, Brno, Jablonec nad Nisou a Ostrava – právě v těchto městech se můžete přihlásit na kurzy latinskoamerických tanců taneční školy Centrum tance. Informace, čas a místo konání najdete na www.centrumtance.cz.

Škola tance Pasión

Škola tance Pasión pořádá již 12. rokem kurzy v devíti městech České republiky – v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Opavě, Olomouci, Frýdku Místku, Havířově a v Českých Budějovicích. Veškeré informace, ceny a termíny najdete na www.pasion.cz.

Tipy Kafe.cz

Co na sebe na kurz tance?

Než se z vás a vašeho partnera stanou profesionální tanečníci, není třeba nic speciálního. Vezměte si něco, v čem se dobře cítíte a máte volnost pohybu. Vhodné je bavlněné oblečení, které dobře saje pot – top nebo tričko, k tomu kalhoty, legíny či sukně.

Jako obuv zvolte tenisky, nebo taneční piškoty. Tedy měkké boty, v nichž můžete dobře hýbat prsty. Pokud se chcete cítit jako opravdová tanečnice, můžete zkusit i boty na podpatku. Naprosto nevhodný je ale jehlový vysoký podpatek. Volte proto podpatek širší a vysoký maximálně 6 cm.