Pokud tedy ještě na penzi nemyslíte, je nejvyšší čas začít. Do stávajícího systému penzijního připojištění se všemi výhodami a garancemi totiž už od 1. prosince 2012 nebudete moci aktivně vstoupit.

Do konce listopadu

Kdo si však na důchod už spoří nebo uzavře smlouvu s penzijním fondem do konce listopadu letošního roku, zajistí si možnost výběru optimální varianty spoření.

Zjednodušeně řečeno se bude moci rozhodnout, zda je pro něj výhodnější zůstat v původním fondu se všemi garancemi a zachováním možností i výhod současného systému, nebo přestoupit do některého z účastnických fondů, které vzniknou v rámci penzijní reformy.

Příští rok nově

Penzijní systém dnes spočívá pouze na dvou pilířích. První představuje stávající státní systém důchodového zabezpečení, další pilíř (dnes označovaný jako třetí) představuje současné dobrovolné penzijní připojištění se státním příspěvkem.

Schválená důchodová reforma zavede od roku 2013 druhý pilíř, který bude mít podobu nepovinného důchodového spoření v penzijních společnostech.

Třetí pilíř s výhodami, ale bez garance

Podle schválené podoby zákona zůstanou ve třetím pilíři zachovány státní podpora, daňové úlevy i možnost zaměstnavatele přispívat na spoření svým zaměstnancům.

Pokud však lidé vstoupí do systému doplňkového penzijního spoření, jak se bude nově třetí pilíř nazývat, až po startu penzijní reformy 1. ledna 2013, nezískají už garanci nezáporného zhodnocení prostředků.

Ani výsluhová penze s možností vybrat až polovinu naspořených prostředků po 15 letech spoření nezůstane zachována.

Jak bude fungovat 2. pilíř?

Jednoduše: zaměstnavatel odvede 3 % z hrubé mzdy zaměstnance do penzijní společnosti ve druhém pilíři, kterou si vybral, za podmínky, že zaměstnanec přidá další 2 %.

Výsledných 5 % hrubé mzdy bude penzijní společnost investovat a vytvářet zdroj, z něhož mu bude po odchodu do důchodu vyplácena penze.

Na rozdíl od státem garantovaného důchodu bude penze od penzijní společnosti z tohoto pilíře přímo úměrná výši naspořených prostředků a zaměstnanec se sám bude moci rozhodnout, s jakou mírou rizika chce tyto úspory v průběhu spoření investovat.