Zdá se totiž, že ke zdravému životu každého tvora na Zemi patří i určité vyvážené množství parazitů.

Jenom se vši, červi, štěnice a spol. nesmějí moc přemnožit: což také rozumný parazit nikdy neudělá, protože by tím příliš poškodil svého hostitele.

Vyhubení je chyba!

Jenomže my jsme hlavně v posledních desetiletích veškerou tu miniaturní příživnickou chásku tvrdě vyhubili. A čím dál víc lékařů teď říká, že je to chyba!

Právě přílišná čistota a hygiena stojí podle jejich názoru u kořene pyramidálního nárůstu všemožných alergií včetně astmatu. Jak je to vůbec možné?

Mechanismus kladného působení odpudivých tvorečků je prý jednoduchý; prostě „cvičí“ náš imunitní systém. Je to vlastně podobné jako s očkováním: při infikování malou dávkou choroboplodných zárodků si tělo vytvoří protilátky, které pak v případě potřeby přemůžou i velkou dávku.

Tuto teorii teď parazitologům z britského Nottinghamu potvrdil výzkum divoce žijících myší. Ukázalo se totiž, že jejich imunitní systém je daleko výkonnější než u „čistých“ myší laboratorních.

Rozhodující zásluhu na tom prý mají vši! Kdoví, třeba jednou budou naše děti v lékárnách dostávat vši na posílení imunity...

Čtěte také:

Lenka Vlasáková (39)

  • Oba její rodiče jsou ekonomové, dědeček František Vlasák byl v 50. a 60. letech postupně ministr energetiky, dopravy a plánování. V roce 1970 byl jako reformní komunista z KSČ vyloučen. Babička Libuše Vlasáková byla významná chemička.
  • Na DAMU byla mezi spolužačkami (Barbora Munzarová, Kristýna Frejová, Sabina Remundová) jediná z neherecké rodiny.
  • Patří k nejzajímavějším herečkám své generace, dostává nabídky filmové (Lea, U mě dobrý, Pusinky, Kawasakiho růže, Dešťová víla, Ženy v pokušení) i televizní (Hraběnky, Útěk do Budína, Poste restante, Ulice, Život je ples).
  • Z manželství s výtvarníkem Egonem Tobiášem má dceru Sofii (15), se současným partnerem, hercem Janem Dolanským, děti Amélii (9), Maxmiliána (6) a Johana Antonína (1).