Vědci z univerzity v kalifornském Berkeley jsou optimističtí: v dohledné době prý můžeme vyvinout mechanismus, který umožní stárnutí mozku zpomalit.

Podle týmu z Berkeley je totiž pro trvalé uložení informací do paměti nejdůležitější první fáze našeho spánku. Během ní se za pomoci hlubokých a pomalých mozkových vln čerstvé vzpomínky (a naučená fakta) přesouvají z „příručního skladu“ na „trvalé místo uložení“.

Pokud je tato veledůležitá fáze spánku narušena, vzpomínky zůstávají jen na „externím disku“, kde je brzy přehraje nová várka faktů. Do bezpečí našeho mozkového „hard disku“ si ale bohužel cestu neproklestí.

Pomůžou elektrošoky?

Za hluboký spánek odpovídá střední čelní lalok našeho mozku, v něm vlny vznikají. Spolu se stárnutím ale jeho výkonnost klesá, produkovaných vln ubývá a kvalita spánku není dobrá. Proti proudu času se ovšem postavili němečtí neurologové, kteří zkusili elektrickou stimulaci čelního mozkového laloku. A ejhle, věc zafungovala skvěle!

Původně byla určena pro mladé lidi, kteří si potřebují „nacpat“ do paměti před zkouškami co nejvíc faktů. Jak se ale ukázalo, ještě lépe funguje u starších lidí. Těm kromě zlepšení paměti také vrací vytoužený hluboký spánek. Pravda, za cenu mírných „elektrošoků“. Žádné neblahé důsledky prý však po nich nemají.

A tak kdoví, třeba si jednou budou senioři před spaním vyndávat zuby a nasazovat „přilbu dobré paměti a sladkého spánku“.