Nejnovější studie britských vědců dokázala, že aerobní cvičení pomáhá posilovat paměť, protože při něm roste šedá kůra mozková. Další tipy na posílení paměti radí odborník z nejpovolanějších, světový přeborník v soutěži o nejlepší paměť Dominic O‘Brien.

Pravidelné cvičení

Vědecká studie badatelů z cambridgské univerzity dokázala, jak moc je pro dobrou paměť důležité pravidelné cvičení. Pohybem se totiž okysličuje mozek, což zvyšuje jeho výkonnost. Sportovní aktivity navíc snižují vznik stresu, cukrovky a kardiovaskulárních chorob, které mohou nepříznivě působit i na mozek. Někteří experti dokonce tvrdí, že cvičení posiluje účinek pozitivních chemických látek a chrání mozkové buňky.

Dobrý spánek

Je nezbytný pro posílení paměti. Ve spánku se nám tříbí myšlenky a mozek zpracovává zážitky dne. Proto jsou lidé trpící nespavostí následující den unavení, neschopní se soustředit a jejich mozek má problémy s vyvoláváním paměti.

Zákaz kouření

Kouření zvyšuje riziko nemocí oběhového systému a následný infarkt. Navíc se zužují tepny, které zásobují mozek kyslíkem.

Zdravá výživa

Kdo by to byl řekl, že strava, jejímž základem je ovoce, zelenina, cereální pečivo a tzv. zdravé tuky, dovede posílit paměť a funkci mozku. Není proto načase zamyslet se nad svým jídelníčkem? Nechybí mu náhodou něco?

Tipy KAFE.cz

Co nesmí chybět v jídelníčku:

Vitamin B chrání neurony, které se podílejí na vytváření červených krvinek, jež dodávají kyslík. Nejlepším zdrojem Béčka je špenát, brokolice, chřest, jahody, melouny, fazole, citrusové ovoce a sója.

Antioxidanty, jako například vitamin C, zpomalují stárnutí mozkových buněk. Obsahuje ho třeba brokolice, špenát, rajčata, zelený čaj, oříšky či játra.

Omega 3 mastné kyseliny se spojují s kognitivní (poznávací) funkcí, berou se jako zdravé tuky, které nás chrání před záněty a vysokým cholesterolem. Bohatou zásobárnou jsou tučné ryby, vlašské ořechy či olej z vlašských ořechů.

Jak nikdy nezapomenout PIN

„Labutí šíje, ňadra, buben a činely,“ takhle si díky své představivosti zapamatoval básník z povídky Karla Čapka espézetku auta tvořenou čísly 2, 3 a 5. Něco na tom bude! Každé číslo se dá zapamatovat tak, že k němu přiřadíte obrázek věci, jež jej svým tvarem připomíná. Tak například nula = míč, jedna= tužka, dvě=labuť, tři = želízka, čtyři = člun, pět = mořský koník, šest = golfová hůl, sedm=bumerang, osm=sněhulák a devět puštěný balónek z pouti. Fantazie se meze nekladou, a tak si i vy můžete vytvořit vlastní obrázky, které vám asociují jednotlivé čísla. Pro zapamatování série čísel si zkuste vytvořit minipříběh, například balonek odkopnutý golfovou holí byl zasažen bumerangem.