Co je to paměť

Paměť je jednoduše duševní aktivita, při níž znovu vyvoláváte informace, které jste se naučila či které jste prožila. Je uchovávána jako výsledek souboru elektrických signálů, které způsobují změnu fyzické struktury mozku. Jestli je paměť uchovávána jako krátkodobá, nebo dlouhodobá, závisí na tom, jak je informace zpracována v mozku.

Krátkodobá paměť

Mozek je využíván pro dočasné uchování a zpracování informace. Používáme ji, třeba když si chceme zapamatovat přesnou adresu, nebo když chceme porovnat ceny zboží v obchodě. Krátkodobá paměť uchovává informace jen na 20 sekund, poté je informace skartována.
Obvykle dovede zpracovat sedm informací najednou.

Dlouhodobá paměť

Zahrnuje informace, které chcete ať už vědomě nebo nevědomě udržet, protože mají nějaký osobní význam. Jde například o informace o kamarádech a rodině, anebo situace, které ve vás vzbuzují emoce.

Kde je moje paměť?

Vyvolání informací z dlouhodobé paměti stojí úsilí. Hipokampus je součástí velkého mozku, má tvar mořského koníka a hraje hlavní roli ve zpracovávání informací do dlouhodobé paměti. Amygdala (oblast u hipokampu) zpracovává emoce a pomáhá je dostat do mozku. Mozková kůra (vnější vrstva mozku) uchovává dlouhodobou paměť v různých zónách, podle toho, čeho se informace týkají (například: řeč, smysly, řešení problémů). Paměť taky zahrnuje komunikace mezi několika miliony neurony, které se aktivují látkami zvanými neurotransmitery.

Knižní tip Kafe.cz

KAFE.cz zjistilo:

Jak uchováváme paměť?

1. Požadavky nové paměti
Během každého dne otevírá mozek cestičky mezi neurony. Pokud se patřičně soustředíte, vše, co si snažíte zapamatovat, je dekódováno v mozku, to je první krok k uchování informace.

2. Uchovávání slov, čísel a obrázků
Pokud se na něco opravdu velmi soustředíte, váš hipokampus vyšle signál k uchování informace do dlouhodobé paměti. Je to daleko jednodušší, pokud se informace vztahuje k něčemu důvěrně známému, nebo pokud ve vás vzbuzuje nějaké emoce.

3. Získávání informace
Pokaždé, když chcete znovu vyvolat informaci, mozek musí aktivovat přesně tu samou skupinu nervů, která ji uchovávala. Čím intenzivněji myslíte na danou informaci, tím lépe se získává.

Možná vás zajímá, zda existují nějaké další fígle na lepší paměť. Tipy od osminásobného světového šampióna v soutěži o nejlepší paměť Dominica O‘Briena přineseme v dalším dílu.