Cestování bez omezení

Oficiální měnou je euro a úředním jazykem španělština. V hotelech se domluvíte anglicky, ale při cestování po horách nebo venkově s cizími jazyky nepochodíte. Španělsko se člení do 17 autonomních oblastí a v severní Africe k němu náleží města Ceuta a Melilla. Španělsko je silně katolickým státem, ale pro turisty z tohoto náboženství neplynou žádná zásadní omezení. Občané EU mohou do země cestovat na občanský průkaz a při pobytech delších než 90 dní se musí přihlásit na cizinecké policii. Před cestou se doporučuje sjednat zdravotní pojištění. Obecně vám postačí po předložení Evropského průkazu zdravotního pojištění základní zdravotní péče, která je platná pro občany Evropské unie a na kterou mají nárok v jakékoli zemi Evropské unie.

Nejvhodnější počasí pro vaši dovolenou

Počasí ve Španělsku závisí na destinaci, do které se chystáte. V horách je daleko chladněji a deštivěji než u moře. Na severním pobřeží Španělska očekávejte vyšší počet deštivých dní než na jihu, kde je velice sucho. Průměrné teploty dosahují v severní části země v zimě kolem 13–15 °C a v létě 25 °C, nejvyšší teploty stoupají až na 35 °C. V jižní části Španělska se průměrné letní teploty pohybují kolem 30 °C a v zimě spadnou na 18 °C. Odlišné teploty se vyskytují ve středozemí, kdy v létě dosahují v průměru nad 23 °C a v zimě mohou klesnout až na nulu. Hlavní turistickou sezonou pro dovolenou ve Španělsku je období od června do září, pro poznávací zájezdy po celý rok.

Na Kanárských ostrovech se teplota vzduchu drží po celý rok nad 20 °C, v zimě dosahuje 21 °C a v létě 25 °C.

Včasný nákup letenky se vyplatí

Z Prahy do Barcelony létá společnost Vueling Airlines za 4 000 Kč bez přestupu při včasném nákupu letenky. Za 5 500 Kč se dostanete z Prahy do Madridu se společnostmi Swiss International Air Line (přestup v Ženevě) nebo Brussels Airlines (přestup v Bruselu). Do Granady létá společnost Iberia za necelých 8 000 Kč s přestupem v Barceloně nebo společnost Vueling Airlines. Na Tenerife se dostanete bez přestupu za 5,5 hodin letu se společností SmartwingsTravelService do 8 000 Kč. Na Ibizu doletíte se společností Vueling Airlines za 6 000 Kč s jedním přestupem.

Pokud se budete rozhodovat na poslední chvíli, zvolte zájezd s cestovní kanceláří, protože letenky jsou zpravidla vyprodané nebo neseženete časově a cenově vhodné spojení (zejména do žádaných destinací v hlavní turistické sezoně). Osmidenní zájezd na Mallorcu pořídíte s cestovní kanceláří s ubytováním a leteckou dopravou za 10 800 Kč, zájezd na Costadel Sol za 13 500 Kč.

Příjemný druh poznání: Eurovíkend

Víte, že dovolená u moře pro vás není a raději chodíte po městě? Vyzkoušejte eurovíkend a podívejte se do Madridu nebo Barcelony.
Eurovíkend v Barceloně patří mezi nejvyhledávanější zájezdy. Úchvatné město plné krásné architektury, vynikajícího vína a jídla, teplého počasí a romantických nocí. Jednoznačně musíte vidět Gaudího architekturu, která na vás čeká v parku Güell, a navštívit chrám Sagrada Família. Nadšenci umění nesmí vynechat návštěvu Picassova muzea či Fundació Joan Miró. Na rušné promenádě La Rambla vás uchvátí roztodivné stánky, zajdete do alternativních kaváren a na tržiště, seznámíte se s pouličními umělci. Promenáda kolem moře je ideálním místem pro romantické odpoledne. Gotická čtvrt s katedrálou sv. Eulálie a Královským palácem Palau Reial Major patří mezi oblíbené turistické cíle. Dále se můžete pokochat pomníkem Kryštofa Kolumba nebo zajít do parku De leCiutadella.

Užijte si dovolenou v hlavním městě Španělska a nechte se zlákat na eurovíkend do Madridu. Hlavní město je plné muzeí a galerií. Žádný návštěvník nevynechá proslulé MuseodelPrado či MuseoArquelógicoNacional. Za podívanou stojí královský palác Palacio Real, který je desetkrát větší než Buckinghamský palác.

Toulky Andalusií

Perla Španělska Andalusie je velkým lákadlem pro milovníky historie a architektury i pro ty, kteří mají rádi velké teplo a teplé moře. V jižní části Španělska neopomeňte výlety do měst Sevilla, Cordóba, Granada a Málaga.

Při návštěvě Granady musíte absolvovat prohlídku paláce Alhambra. Vstupenky do paláce Alhambra v turistické sezoně kupujte s předstihem. Často jsou vyprodané chvíli po otevírací době a dovnitř byste se nedostali. Obchody v Granadě zavírají denně mezi 14. a 18. hodinou, jelikož zde probíhá odpolední siesta. Přibližně 50 km od Granady se nachází krásné pobřeží Costa Tropicana.

Za vidění stojí Málaga, rodiště Pabla Picassa a Antonia Banderase. Městem prochází čisté a krásné pobřeží Costadel Sol. Právě pláže jsou ve městě centrem turistického dění. Pokud byste se zde chtěli pokochat architekturou a obohatit své historické znalosti, zajděte se podívat na pevnost Alcabaza, hrad Gibralfaro, do katedrály "La Manquita" nebo do muzea Pabla Picassa. Do Málagy létají z České republiky přímé letecké spoje. Luxusní středisko Marbella na pobřeží Costadel Sol vás překvapí bujarým nočním životem.

Jedno z nejchudších měst Španělska Cádiz objevíte také v Andalusii. Toto město není zdaleka turistické a není ani turisty mnoho navštěvované, ale přesto stojí za vidění. Vaši pozornost upoutají dva hrady – Castillo de San Sebastián a Castillo de Santa Catalina.

Milovníci windsurfingu by neměli vynechat návštěvu města Tarifa nedaleko Afriky. Konečně za zmínku stojí kulturní centrum Andalusie Sevilla, kde vás uchvátí historická budova tabákové továrny z 18. století, Palacio de San Telmo, Alcázar de Sevilla, katedrále La Giralda, Torre delOro a Indický archiv.

Tipy při cestování

• Muzeum Pabla Picassa ve městě Málaga je poslední neděli v měsíci od 15:00 zdarma.
• Nejúchvatnější býčí zápasy corrida zhlédnete na stadionu v centru města Málaga.
• Při návštěvě Alhambry si můžete zakoupit vstupenku v automatu, který stojí u pokladen. Automat vydává pouze nezlevněné vstupné.
• S Granada Pass se do Alhambry dostanete bez větších potíží. Na internetu navolíte při nákupu pasu čas návštěvy paláce a vaše rezervace je hotova.
• Při absolvování eurovíkendu v Barceloně nebo v Madridu si zjistěte ceny dopravy po městě. Někteří turisté volí celodenní jízdné, jiní nakupují balíček jízdenek pro jednotlivé jízdy po 10 kusech.