Češi fandí hokeji a teď má národní tým o tři skvělé hokejisty méně k dispozici. Se svými spoluhráči a realizačním týmem z Jaroslavle (klub ruské hokejové ligy KHL) zahynuli Karel Rachůnek, Jan Marek a Josef Vašíček. Ještě víc než na ledě v národním dresu ale budou chybět doma svým nejbližším. Karel Rachůnek byl otcem dvou holčiček – mladší se narodila během zápasu s Finskem na loňském mistrovství světa, ze kterého si bojovný kamarádský tým přivezl senzační zlatou medaili. Jan Marek se stal otcem vytouženého syna Honzíka teprve v červenci. Nedávno se nechal slyšet, že by rád přestoupil do pražské hokejové Sparty a Rusko opustil. Stýskalo se mu a chtěl být s rodinou. Mimo jiné mu hodně vadilo létání. „Mnohem radši bych jel na zápas tři dny autobusem,“ posteskl si v rozhovoru pro Lidové noviny.

Redakce se připojuje k projevům soustrasti rodinám pozůstalých.

Diskutujte: Bojíte se létání? Co nejhoršího jste kdy v letadle zažili?

Jana Marka prokazatelně trápila aerofobie, která se větší nebo menší měrou podle odhadů týká až 20 % populace. Potíž je ale ta, že všude nedojedeme autem, strach z létání významně komplikuje soukromý i pracovní život. Jeho příznaky se dají zmírnit, někdy i zcela odstranit, přestože byste přísahala, že ne, zvlášť když z Ruska přišla tak špatná zpráva...
Podle výzkumu, který na téma Strach z létání provedla společnost ČSA, která pořádá Kurzy létání beze strachu (podobné kurzy nabízejí i další letecké společnosti), se lidé v letadle nejvíc bojí následujícího:

  • Nemohu vystoupit, když se bude něco dít. Nemohu situaci vůbec ovlivnit.
  • Bojím se uzavřeného prostoru.
  • Postihnou mě potíže s dýcháním.
  • Mám strach z výšek.
  • Neovládnu svůj strach a zpanikařím.
  • Bude se mi špatně dýchat.
  • Let zhorší můj zdravotní stav

A to je jen začátek celého dlouhého seznamu, který cestující trápí. Strach z létání je o to zrádnější, že v sobě snoubí různé další fobie. Především strach z uzavřených prostor (klaustrofobie), starch z výšek (akrofobie), strach ze ztráty kontroly, strach z únosu či teroristického útoku (logicky se zvýšil po událostech z 11. záři 2001 v USA), strach z turbulence, strach z přeletu nad mořskou nebo oceánskou hladinou, strach z nehody vedoucí ke zranění nebo smrti. K projevům fobie patří nejčastěji: pocení rukou, zrychlení srdečního tepu (tachykardie), výrazný pocit úzkosti, žaludeční nevolnost.

Statistiky dokazující, že letecká přeprava je nejbezpečnějším druhem dopravy, vám pak ve startujícím nebo přistávajícím letadle moc nepomohou. Americká psychiatrická asociace zveřejnila studii, podle které trpí téměř 20 % Američanů strachem z létání a dalších 13 % pociťuje výraznou úzkost. U nás nebudou čísla moc rozdílná. Žádný výzkum neproběhl ani v Evropě, psychologové však odhadují, že aerofobie trápí až třetinu dospělé populace.

Co vám pomůže:

  • Psycholog – Samozřejmě vás nemůže pokaždé držet v letadle za ruku, ale rozhodně vám poradí vhodné relaxační postupy, které alespoň uvolní váš stres. Musíte například vědět, jak v okamžiku stresu dobře dýchat, aby se panika ještě neprohlubovala a nedošlo k dalším zdravotním komplikacím.
  • Kurzy – Jak už bylo řečeno, existují kurzy simulující lety. Přestože celou dobu máte jistotu pevné země pod nohami, rady zkušených profesionálů se vám pak ve vzduchu mohou hodit. Konečně vám někdo vysvětlí, které turbulence jsou zcela běžné a proč se letadlo v určitých situacích chová, tak jak se chová.
  • Vypnout televizi – Jako aerofobik byste neměla sledovat dokumentární pořady typu Letecke katastrofy, přestože vás možná paradoxně přitahují, a jakmile na ně přepnete, nemůžete se od nich odtrhnout.
  • Trénink – Ačkoliv to asi nechcete slyšet, potřebujete se vylétat a zvýšit tak osobní statistiku bezproblémových letů. Až absolvujete sezení u psychologa nebo kurz, přestaňte se vyhýbat letům ze služebních i soukromých důvodů. Za každé přistání se nezapomeňte odměnit, stále mějte na paměti, že jste dokázala překročit hranice vlastního strachu a to není maličkost.
  • Abstinence – Po domluvě s lékaři je v krajním případě možné nasadit mírná psychofarmaka, alkohol je ale nespolehlivý spojenec a měla byste se mu před startem i během letu spíše vyhýbat. Obvykle v malém množství uvolňuje, ovšem může vás překvapit úplným opakem – zostřením strachu.
  • Levandule – Je o ní známo, že má uklidňující účinky. Jestliže věříte na bylinky, nakapejte jí maličko na kapesníček a vezměte si ho do kabelky.
  • Správný výběr sedadla – Na místech poblíž křídel letadlo méně „hází“, nejvýrazněji turbulence cítí cestující v zadní části.

Na našem partnerském webu Moje astrologie si můžete přečíst názor astrologa Milana Gelnara k tragickému pádu letadla v Jaroslavli ZDE