Diskutujte: Ještě vám doma zbývá cukroví od Vánoc? Kolik kil jste letos přibrali přes svátky?

Perníčky se v rodině mladé paní Jarky Ch. z Tábora pečou každý rok. „Je to naše hezká tradice. Nejmladší syn se přidal letos poprvé, protože jsou mu teprve dva roky.“ Tři malí kluci prý nadšeně válejí, vykrajují i zdobí. „Trošku to odnesla kuchyň,“ směje se paní Jarka a dodává, že i její trio cukrářů bylo po výrobě perníčků pořádně „nasladko“.

Z výhry, kterou je nádobí, měla autorka vítězného snímku velkou radost. „Moc se mi do domácnosti hodí. Jsem nadšená a děkuji. Nevařím sice nijak zvlášť ráda, ale se třemi dětmi musím. A kolik toho kluci snědí, až z nich budou třeba teenageři, to si zatím nedokážu představit.“

Perník patří k nejstaršímu pečivu vůbec.

První zmínka přímo o perníkářích a perníku v českých zemích pochází z roku 1335 z Turnova. Perníkářům se říkalo caletníci, sdružovali se prostřednictvím cechů. Když zadělávali těsto, používali až devadesát druhů koření a bylinek. Název perník pochází od pepře, který se do těsta vmíchával také. Původně se perníky pekly ve formách, historie vykrajování a zdobení polevami je mnohem mladší.

A jestli se vám sbíhají sliny, přidáváme recept na sobotu:

/Vítězný snímek od paní Jarky Ch. (nahoře) získal největší počet hlasů/