Vyhřívanou podlahu pokrývá souvislá, 10 cm silná vrstva mořské soli. Tak je postavena solná jeskyně Solný chrám v Praze Letňanech. Prostředí v solné jeskyni Letňany je podobné tomu u moře, jak koncentrací soli a minerálů, tak i čistotou vzduchu. Jen teplota je přijatelnější, mezi 20°-22°C, což je výhodné právě pro léčbu onemocnění kůže, při kterém se pobyt na slunci nedoporučuje.

Navštěvují ji děti, alergici, atopici a také všichni ti, kteří žijí v neustálém shonu a stresu. Mohou ji navštěvovat těhotné ženy i těsně před porodem a ničím neohrozí ani sebe, ani plod. Po porodu chodí do jeskyně maminky s již dvouměsíčními miminky a moc si to pochvalují.

Kromě prevence a posílení imunity, pobytem léčí u miminek rýmu a kašel, který je často způsoben tzv. zadní rýmou, kdy jim hleny z nosních dutin stékají při ležení do krku a dráždí je ke kašli. Vyléčením zadní rýmy se tak většinou vyléčí i kašel.
Čistota vzduchu

Mezi lékaři je čistota vzduchu v solných jeskyních často diskutovaným tématem. Někteří z nich, dokonce z obavy ze znečištěného prostředí, pobyt v umělých jeskyních nedoporučují. Díky unikátní technologii ventilace vzduchu, kdy je skrz porézní stěny hnán do jeskyně čerstvý venkovní vzduch a stropem zase odsáván ven, solná jeskyně Letňany tyto obavy nepotvrzuje.

Měření Státního zdravotního ústavu

Venkovní vzduch se při průchodu skrz stěny nasycuje nejenom solí a minerály, ale jak ukázalo měření MUDr. Lajčíkové CSc. ze Státního zdravotního ústavu, vytváří se tím také vysoký počet záporných iontů. Ty se ve větším množství nacházejí pouze ve velmi čistém prostředí, na horách, v lesích a u vodopádů.

MUDr. Lajčíková CSc. potvrdila, že uvnitř solné jeskyně v Letňanech je stejně čistý vzduch, jako v lesích Moravského Krasu. Jak však doplnila, bez energie dodané molekulám vzduchu při průchodu mikroštěrbinami ve stěnách, by žádné záporné ionty nevznikly. V České republice ojedinělý protokol Státního zdravotního ústavu, včetně naměřených údajů, je v jeskyni k nahlédnutí.

Co se léčí v solné jeskyni Letňany?

Sůl a minerály obsažené ve vzduchu uvnitř jeskyně zklidňují zduřelé dýchací cesty, uvolňují nosní dutiny a rozšiřují průdušky. Dětem se zastydlou rýmou, které jeskyni navštěvují, se většinou po seanci dutiny uvolní. Po třech, až čtyřech návštěvách je po rýmě, což potvrzují maminky malých návštěvníků. Sůl je ve vzduchu opravdu cítit a po pobytu ji budete mít i na rtech. U klientů se sennou rýmou došlo při pravidelné návštěvě solné jeskyně k úplnému odstranění příznaků a květnovou pylovou sezónu přešli zcela bez potíží.

Atopický ekzém a jeho léčba

Děti, dospělí i senioři přicházejí do Solného chrámu v Letňanech s různým stavem ekzému, od drobných pupínků na těle, drsných nahnědlých oblastí (tzv. hroší kůže), až po mokvající rudé skvrny. Při dodržování terapie, se kterou mají v Letňanech velmi dobré výsledky, se většinou zbaví atopického ekzému během 14 dnů. Základem je každodenní návštěva solné jeskyně. Tím se pročišťují dýchací sliznice a tělo se čistí zevnitř.

Další částí terapie je každodenní koupel se solí z Mrtvého moře. Při ní se kůže zbavuje škodlivých látek, toxinů a vyplavuje je. Menší ložiska jsou potírána vodou z Mrtvého moře, kterou mají v Letňanech k vyzkoušení zdarma. Sůl pomáhá kůži vyplavit pot a tím ji zbavuje škodlivých látek. Zároveň ji však vysušuje. Proto musí být po koupeli dodána vlhkost pokožce zpět. K hydrataci a zároveň i k léčbě je pro dospělé používán regenerační krém obsahující minerály z Mrtvého moře, dovážený z Izraele. Krémem se potírají postižená místa několikrát denně a pokaždé, když jsou suchá. Pro miminka je vhodnější tělové mléko se stejným složením, které se lépe roztírá.

Ing. Málek, majitel jeskyně, však na začátku každého varuje: „Po 2-3 dnech terapie, atopický ekzém na pohled ztmavne, jakoby se zhorší, což je důsledek shlukování toxinů v postižených místech. Pokud byl ekzém mokvavý, mohou se vytvořit i stroupky. Po několika dnech terapie však stroupky odpadnou, místa začnou blednout, až ekzém zmizí zcela.“ V potírání pokožky krémem je doporučeno pokračovat ještě alespoň 14 dní po ukončení terapie, aby se toxiny a ekzém dostal i ze spodních vrstev pokožky. Touto metodou dochází k účinné léčbě atopického ekzému bez jakéhokoliv použití kortikoidů, a to jak u miminek, tak i u dospělých.

Solná jeskyně Solný chrám v Praze Letňanech byla postavena tak, aby se v ní nejenom relaxovalo, ale hlavně, aby se využila léčivá síla mořské soli.

Nyní máte příležitost soutěžit o 3x10 vstupů do Solného chrámu - solné jeskyně v Praze Letňanech! Více o soutěži zde

Pokud se chcete dozvědět o solném chrámu ještě víc, pak jsou tu pro vás www.solnajeskyneletnany.cz.