Nejvyšší tyrolský vrchol Wildspitze (3 774 m n. m.) a všechny další třítisícovky Ötztalských Alp (dohromady je jich na 250) máte jakoby nadosah, ale na dohled jsou i italské Dolomity.

Sledovat, jak se bílé vlny zasněžených štítů perspektivou zabarvují domodra a jak slunce v roli osvětlovače mění scénu i atmosféru, je ale možné také ze dvou dalších vrcholků söldenské „velké trojky“ – Schwarze Schneid (3 370 m n. m.) a Gaislachkogel (3 058 m n. m.).

Milovníci panoramat si zkrátka v Söldenu, vysokohorském středisku v Ötztalu, rozhodně užijí. O nic hůř na tom ale nejsou ani lyžaři. Areál Big 3 má 34 lanovek, které obsluhují 148 km sjezdovek.

Své terény si tu najdou i úplní začátečníci, rodiny s dětmi, vyznavači širokých carvingových svahů stejně jako „turisté“ na lyžích. Ti si určitě užijí 15 km dlouhou trasu z vrcholu Schwarze Schneidu až do Söldenu, jež překonává výškový rozdíl 1 970 m.

Letošní sezonu, která na ledovcích už začala a v celém areálu odstartuje 18. listopadu, obohatí v prosinci nová lanovka – výkřik moderní techniky i pozoruhodné architektonické dílo. Sölden tak překoná další rekord: nikde jinde na světě neexistuje jednolanová dráha, jež v osmimístných gondolách přepraví 3 600 lidí za hodinu.

Sölden je však i mekka těch, kdo zimní dovolenou berou především jako zážitek. „Nejde o to polykat kilometry, ať už na sjezdovkách, nebo na běžkách,“ říká Angelika Falknerová, spolumajitelka jednoho z nejlepších rakouských wellness hotelů – Central Spa Hotelu v Söldenu.

„Požitek pro všechny smysly – to je naše heslo,“ vysvětluje filozofii, která se snaží spojit zážitky z nádherné horské přírody a radost z lyžování s rozkošemi kulinárními. Vinný sklep hotelu skrývá opravdové „poklady“.

A to nejen rakouských vín, v tom je v rámci Rakouska jednička, ale najdete tu rovněž supervzácné láhve z Itálie, Španělska a Jižní Afriky – dohromady jich je 30 000.

Na závěr zimní sezony můžete některé vzorky z této léta shromažďované kolekce ocenit i vy. Třídenní akce Víno na horách s ochutnávkami na ledovci se na konci dubna koná již pod desáté.

V Ötzalu zažijete také...

  • Pro vyznavače bílé stopy nabízí Ötztal celkem 160 km dobře udržovaných běžeckých tras.
  • Po dni stráveném lyžováním lze skvěle relaxovat v jediných tyrolských termálních lázních Aqua Dome v Längenfeldu asi 15 minut jízdy skibusem ze Söldenu.
  • V Ötztalu jsou kromě Söldenu i další možnosti lyžování, například středisko Obergurgl-Hochgurgl, které se nachází ve výšce 2000 až 3000 m n. m.
  • Pro rodiny s dětmi má širokou nabídku centrum Hochötz, které je nyní jedním skipasem a skibusem spojeno s idylickým a rovněž velmi vysoko položeným střediskem Kühtai.