Některé z nich především zahánějí chuť na sladké a tučné jídlo, jiné přímo ovlivňují metabolismus tuků v těle. Nesmíte od nich však čekat zázraky – fungují jen tehdy, když je kombinujete s fyzickou dřinou.

Karnitin, synefrin, nebo kofein?

Jak se v přípravcích vyznat? Zaměřte se především na účinné látky, které obsahují. Mezi nimi hraje prim karnitin, někdy označovaný též L-karnitin. „Tato látka je tělu vlastní a organismus si ji dokáže sám vyrobit v játrech,“ vysvětluje výživová poradkyně Kateřina Gálová. Karnitin se v těle podílí na spalování tuků a lidem, kteří nesportují, jejich vlastní zásoby spolu s trochou karnitinu, jejž přijmeme v mase, stačí.

Jenže aktivním sportovcům se ho paradoxně nedostává. Udává se, že jim ho chybí až tři čtvrtiny, a proto navzdory dřině už žádný tuk nespalují. Tuk, aby se spálil, se totiž nejdříve musí dostat do mitochondrií svalových buněk a právě to dokáže jedině karnitin. Proto má smysl ho tělu dodávat zvenčí – čím více se hýbeme, tím účinnější pak tohle spalování nakonec bude.

Dalším spalovačem tuků je synefrin, který se získává z rostliny zvané Citrus aurantium. „Je hodně podobný kdysi oblíbenému efedrinu, ale na rozdíl od něj lidskému organismu neškodí,“ vysvětluje nutriční poradkyně Gálová. Zjednodušeně řečeno, synefrin zvyšuje energetickou spotřebu tím, že mírně zvyšuje produkci tepla v organismu.

Hodně pomoci dokáže i kofein, který napomáhá uvolňovat tukové tkáně a tělo díky tomu dokáže mastné kyseliny spíše spálit. Samozřejmě, opět jen při námaze.

Jak často se musím namáhat? Zlaté pravidlo zní: obden

Spalovače mohou pomoci víceméně všem lidem, ale míra účinku se bude lišit podle toho, kolik času věnujete fyzické námaze. „Měli bychom cvičit obden, a to minimálně půl hodiny, optimálně 45 až 60 minut,“ doporučuje Kateřina Gálová.

Krom toho, že si budete hlídat odcvičené minuty, nezapomeňte střídat různé pohybové aktivity. Ideální je kombinace aerobních sportů, při kterých se přímo spaluje tuk (běh, jízda na běžkách, kolo, plavání a podobně), a posilování (cvičení na fitness balónech, takzvaný TRX, tedy posilování pomocí závěsného systému, či klasická posilovna). Spalovač se každopádně užívá před aerobním cvičením.

Podobně jako si budete dávkovat cvičení, servírujte si promyšleně i samotné spalovače. V případě karnitinu se doporučuje užívat jeden až dva gramy denně – poradkyně Gálová doporučuje vzít první polovinu dávky před cvičením, druhou polovinu pak rozpustit v nápoji, který vypijete během něj. Synefrin se dávkuje v miligramech. Užívejte pět až deset miligramů denně a nenechte se nachytat – u synefrinu se někdy na obale uvádí obsah extraktu z rostliny, jenže ten v sobě obsahuje jen osm procent synefrinu.

Nejsložitější je to s kofeinem – většinou se doporučují čtyři miligramy na kilo váhy denně. Sedmdesátikilový člověk by tak potřeboval 280 miligramů kofeinu. Pro srovnání, jedna káva obsahuje v průměru 100 miligramů kofeinu. Aby měl však kofein vliv na spalování tuků, musíte si ho cíleně dopřát před cvičením. K tomu se více hodí kofein, který je obsažený v předem vyrobeném spalovači.

Celkově by se spalovače měly užívat nejvýše jeden až dva měsíce, a to i tehdy, pokud byste se i nadále snažili zhubnout další kila.

Začátečník versus pokročilý

„Rozdíl mezi pokročilými a začínajícími sportovci nebude v množství spalovače, ale v délce trvání aktivity. Pokud víte, že zvládnete 30 minut chůze v posilovně na páse, doporučuji spalovač použít minimálně 45 minut před začátkem cvičení. A naopak, pokud patříte mezi pokročilé sportovce a víte, že vaše aktivita budete trvat nejméně hodinu, můžete spalovač použít i 15 minut před začátkem,“ doplňuje Kateřina Gálová. Počítejte s tím, že spalovače, které působí i stimulačně, se nehodí pro osoby, jež trpí onemocněním kardiovaskulárního systému a mají třeba vysoký tlak. Používat by je neměly ani děti a těhotné či kojící ženy.