Když jsem si Zdeňka vzala, bylo jeho Janě osm a Jirkovi deset. Skvěle jsme spolu vycházeli. Ale toužila jsem i po vlastním dítěti. Otěhotněla jsem až po dlouhých pěti letech. Všechno probíhalo normálně a moc jsme se těšili. S manželem a staršími dětmi jsme vybrali kočárek, výbavičku a samozřejmě jméno pro děťátko. Kluk se bude jmenovat Zdeněk po manželovi, holčička Anežka po mně.

Zdeněček se narodil císařským řezem a se zúženou aortou. Operace srdce byla nezbytná a lékaři k ní přistoupili v den, kdy mu bylo 14 dnů. Důvody k obávám nebyly, Zdeněček byl silný a jinak zdravý. Ale neštěstí nechodí po horách. Zemřel dva dny po zákroku na plicní embolii.

Další těhotenství přineslo novou naději. Pro jistotu jsem si nechala udělat genetické testy. Dopadly dobře. Ovšem koncem sedmého měsíce mi praskla plodová voda. Anežka se narodila předčasně, opět císařským řezem. A s pupeční šňůrou omotanou kolem krku. Nedýchala, museli ji resuscitovat.

Máme pro vás špatnou zprávu,“ oznámil mi krátce nato doktor. „U holčičky došlo k těžkému poškození mozkových buněk v obou hemisférách v důsledku nedostatku kyslíku.“ Dozvěděla jsem se, že dcerka nebude nejspíš chodit ani mluvit, nebude si hrát, nikdy se sama nenají. Zhroutil se mi svět. Proč zrovna já? Proč zrovna my a naše holčička?

Manžel tu zprávu neunesl. Ztratil o Anežku zájem, začal pít a přestal chodit do práce. Nedával mi peníze ani na své děti z prvního manželství. Když se opil, hrubě mi nadával. „Neumíš porodit normální dítě, jsi k ničemu!“ Někdy mě i uhodil a hrozil, že mě a Anežku zabije. Nakonec od nás odešel. Jeho děti se mnou ale zůstaly.

Snad i díky jejich lásce a podpoře jsem se nevzdávala a denně s dcerkou několik hodin cvičila Vojtovu metodu. Anežka potřebuje celodenní péči, takže nemůžu chodit do práce. Nechci ji dát do ústavu. Nemá-li nárok na plnohodnotný život, má právo alespoň zůstat s těmi, kteří ji milují. Dostávám sociální dávky a přispívají i mí rodiče. Ale nestačí to. Večer uklízím kanceláře v jedné firmě ve vedlejší ulici.

Pomáhají mi i manželovy děti, syn chodí po přednáškách na brigádu a dcera hlídá Anežku, když chodím uklízet. Mají to těžké, protože se někdy v noci vůbec nevyspí. Sestra je budí, pláče a mívá křeče. Ale navzdory všem předpovědím se pomaličku vyvíjí, její stav se zlepšuje. Už se dokáže sama převalit na bříško a natahuje ručku po hračkách! Je jí 18 měsíců a dosáhla úrovně sedmiměsíčního miminka, což lékaři považují téměř za zázrak.

I můj osobní život se obrací k lepšímu. Ve firmě, kde uklízím, jsem poznala hodného muže, máme se rádi a chtěli bychom se vzít. Přijaly ho i děti mého manžela. Jenže já jsem papírově stále vdaná! Chci se rozvést, ale kde můj muž je, vůbec netuším. Dokonce jsem po něm vyhlásila pátrání, zatím bez výsledku. Alimenty na děti samozřejmě nedostávám. Chtěla bych vědět, zda se můžu s manželem rozvést i bez jeho přítomnosti a zda mám nárok na nějakou podporu od státu, když nedostávám alimenty.

Slovo odborníka

K rozvodu manžela nepotřebujete

* Příběh paní Anežky je nutné rozdělit do dvou právních oblastí. Jedním okruhem je rozvod a výživné na nezletilou dceru, druhým sociální podpora státu.

* V zásadě se lze rozvést i v nepřítomnosti druhého manžela. Bude se tak jednat o tzv. sporný rozvod, kdy soud zkoumá, zda je manželství tak hluboce a trvale rozvráceno, že nelze očekávat obnovení manželského soužití. V případě, že se soudu nepodaří návrh opakovaně doručit druhému z manželů (nejčastěji se jedná o osobu nezvěstnou), ustanoví mu soud pro jednání opatrovníka.

* Před samotným rozvodem však musí Anežka podat návrh na úpravu poměru k nezletilé dceři. Bez tohoto rozhodnutí ji soud nerozvede. I zde je možné „nezvěstného“ otce nahradit opatrovníkem ustanoveným soudem.

* Alimenty, respektive vyživovací povinnost vůči dítěti, má ze zákona rodič dítěte, nikoliv stát. Systém státní sociální podpory je upraven zákonem o státní sociální podpoře. Anežka by mohla mít nárok na přídavek na dítě, rodičovský příspěvek a příspěvek na bydlení. V každém případě jí doporučuji obrátit se na příslušného pracovníka Úřadu práce ČR, který jí na základě podrobnějších znalostí o konkrétní situaci jistě poradí a vysvětlí, na co má ze zákona nárok.

Dobrá rada

Není rozumné při nefungujícím manželství a nevědomosti o tom druhém nechávat rozvod tzv. na poslední chvíli. Je nutné si uvědomit, že uzavřením manželství vzniká společné jmění manželů, které zaniká až právní mocí rozsudku o rozvodu. Může se tak stát, že budete odpovědni za závazky, o kterých ani nevíte, neboť je uzavřel váš manžel (manželka) za trvání manželství.